Готов е проекта за облекчен визов режим с Македония и Сърбия
Готов е проекта за облекчен визов режим с Македония и Сърбия / netinfo

  Междуведомствена работна група от експерти на Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи е изготвила проект за облекчаване на визовия режим с Македония и Сърбия.

  "Предстои в близките дни проекта да бъде изпратен за съгласуване в Европейската комисия, каквото е изискването на Регламент 1931 на ЕС, след което Министерският съвет ще го утвърди като основа за водене на преговори и ще го предложим на нашите съседни страни. Правим всичко възможно България да е, надявам се, първата страна, която да може да се възползва от този регламент", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, в отговор на въпрос от депутата Иво Атанасов.

  Тази процедура ще позволи на граждани от Македония и Сърбия, които живеят в пограничната зона, да пътуват със специални документи не на цялата територия на България, а в този 30- до 50- километров пояс до границата от българска страна. 

  " Не се хабете да събирате подписи по въпрос, по който българското правителството и вашите избраници от съответните региони работят, и по проблем, който ще бъде решен до края на годината. България може да стане първата страна- членка на Европейския съюз, която ще се възползва от възможностите за местен граничен трафик, с облекчен визов режим", с тези думи се обърна от парламентарната трибуна към жителите на Западна България депутатът Иво Атанасов.