ГЕРБ обвини БСП и ЛИДЕР в контролиране на вота в Бобов дол и поиска оставката на председателя на ОС- Дупница
ГЕРБ обвини БСП и ЛИДЕР в контролиране на вота в Бобов дол и поиска оставката на председателя на ОС- Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Народният представител от ПП ГЕРБ Кирил Калфин и общинският председател на ПП ГЕРБ - Дупница Ивайло Константинов дадоха съвместна пресконференция по повод излъчения по Нова ТВ репортаж за мините в Бобов дол.
"Това, което се случва в Бобов дол не се случва само сега. Никой досега нямаше смелостта да излезе и да го покаже това нещо-корпоративния вот. Вот, който граничи с принудата. Да те заплашват, че може семейството ти да излезе на улицата, да останеш без храна, без подслон, ако не гласуваш за определена партия", заяви Кирил Калфин. "Интересно е защо не се показва тази определена партия по репортажите, които се дават. Призовавам ЦИК да излезе и категорично да обяви коя е политическата партия, за която се агитира да гласува, макар че ние знаем коя е. Знаем какви са топлите връзки между нашите опоненти- управляващи и ПП ЛИДЕР и, че при откриването на кампанията на БСП в Кюстендил присъстваше лидерът на ПП ЛИДЕР и това, което се случва в ОбС-Дупница, че председателят е избран с подкрепата на БСП, това, което се случва в Бобов дол - зам.-председателят на ОбС е подкрепен от БСП и това, което се вижда от репортажа: ако се представим добре, ще продължат добрите неща за Вас - даден ви е аванса, дадени са Ви заплатите, може и да се увеличат, ако се гласува с определен номер за определена партия. Това е едно безобразие, не може да се говори за държава в ЕС, която си позволява подобно кощунство. Не може в 21 век, в един град Бобов дол да се прилагат правила, които важат във феодализма. На хората трябва да им се даде възможност свободно да гласуват. Да разберат, че не са крепостни селяни, а са свободни граждани, живеещи в свободна европейска държава. Възмутен съм от това нещо и аз не знам кой не е възмутен от това, което се прави" допълни народният представител и заяви цитирам: "Категорично заявявам, че това не е ПП ГЕРБ, за която призовават да се гласува. В самите послания става ясно, че това е партия от управляващата коалиция".
"Докога всички ще се правим, че не виждаме какво се случва? Няколко вече поредни избори в Кюстендилска област много ясно се отчита този контролиран вот, който се случва и главно по линия на ТЕЦ "Бобов дол" и мини "Бобов дол", каза от своя страна Ивайло Константинов, общински председател на ПП ГЕРБ-Дупница. "Няма граждани на тази област, който да не знае, че там се гласува под строй, че там се гласува като всеки един служител предоставя списък на свои роднини и близки, с ЕГН-а и имена. Докога с тази нагла арогантност, която една наша политическа опонентка насади в цяла България и се опитват с тази арогантност да управляват и политическата система. В деня за размисъл на Парламентарните избори всички национални телевизия в един глас твърдяха, че някъде има бюлетини, отпечатани за ГЕРБ и три дни преди Европейските избори никоя електронна или печатна медия не иска да разбере кой е манипулатора и в чия полза манипулира. На края на една кампания, която опонентите ни направиха всичко възможно да омаловажат, за да излязат по-малко хора да гласуват, си вкараха поредния автогол. Един в пъти по-голям скандал от "Костинбродската афера" бива премълчаван от абсолютно всички медии в държавата, което показа и на гражданите и на всички трезвомислещи, кои са истинските и стойностни неща. Ясно е , че има натиск, има контролиране на вот. Идва въпросът: защо в полза на БСП? Защото зам.-председателят на ЛИДЕР е бивш член на БСП, защото има икономически зависимости на него от БСП, защото собственикът на холдинга е продукт на БСП или защото има финансов мотив в цялата тази ситуация. Цяла Дупница говори, че цената на тази подкрепа за няколко десетки милиони левове, които трябва да бъдат простени на Ковачки като дългове. И ние питаме това така ли е? Питаме защо по време на Парламентарните избори цял ден бяха занимавани хората с някакви виртуални проблеми? И след изборите бяха излъчени репортажите как в полза на БСП във Видинско се купуват ромски гласове. Питаме ще има ли платени ромски гласове на тези избори? Разчитаме единствено на факта, че това безпрецедентно по своята същност поведение от страна на нашите основни опоненти, включително и чрез инженерството на нова патерица, ще бъде санкционирано на 25- ти за първи път, а след няколко месец и за пореден, и гражданите ще си върнат държавата. Моля нашите съграждани за максимална активност, без да агитирам в наша полза, защото максималната активност е тази, която ще опорочи плановете на сценаристите на настоящето и опитващите се да сценарират бъдещето в следващите десетилетия на България. Молбата ми е да се опълчим на тези хора, които заграбиха националното и вече морално богатство на българите" заяви на пресконференцията Константинов.
"Мая Манолова наложи такава арогантност и такъв стил на управление, че едва ли не тази мода ще съществува още поне десетилетия напред. Тази безпрецедентност в поведението й, не знам от кой се уважава и кой я толерира" заяви Константинов.
"Хората са разбрали след този репортаж, който го видяха в цяла България, какво трябва да направят на 25 май, за да не се случват подобни неща" заключи Калфин.
Ивайло Константинов прочете декларация от общинските съветници в ОбС Дупница, с която се настоява за оставката на председателя на ОбС Дупница, инж. Владимир Владимиров.

ДЕКЛАРАЦИЯ

на общинските съветници от ПП ГЕРБ - Дупница

"Групата общински съветници на ПП ГЕРБ Дупница изказва своето възмущение от опитите да бъде реализиран корпоративен вот на предстоящите избори за европейски парламент на 25 май. За никого в нашия град и в нашата община не е тайна, че от седмици работниците и служителите в ТЕЦ „Бобов дол" и мини „Бобов дол" са принуждавани от своите ръководители да гласуват за коалицията около БСП - „Коалиция за България". Натискът се упражнява с различни похвати, като всички те са напълно незаконни. Работниците и служителите в ТЕЦ-а и мините са уговаряни, заплашвани с уволнение, а също така към заплатите им са изплащани добавки, което по същество е купуване на гласове.
Всичко това отдавна ни е добре известно. Но то вече е известно и на цяла България. На 20 май тази година в ефира на Нова телевизия беше излъчен скандален репортаж, заснет със скрита камера, който по безспорен начин показа как ръководителите на мини „Бобов дол" заставят своите подчинени да упражнят корпоративен вот в полза на една политическа сила. Темата бе доразвита и в репортаж, излъчен по Нова телевизия на следващата сутрин. За всички е ясно, че безпрецедентният натиск е насочен в полза на БСП.
Мнозинството от работниците и служителите на мини „Бобов дол" и ТЕЦ „Бобов дол" са дупничани. Те са адресно регистрирани и упражняват избирателните си права на територията на нашата община. Ето защо ние сме възмутени, че Дупница отново става национално известна с порочната практика на свободни български граждани нагло и безцеремонно да се налага контролиран вот.
Нещо повече. Изборите на 25 май са за Европейски парламент. Ето защо вотът на дупнишките избиратели ще окаже своето влияние за това как ще изглежда парламентът на ЕС, а също така - кой ще бъде бъдещият президент на Европейската комисия. Това прави проблемът не само регионален и национален, а международен. С престъпните си действия ръководителите на ТЕЦ „Бобов дол" и мини „Бобов дол" дискредитират България пред европейските й партньори. Това е нечуван срам за нашия град и нашата община.
Призоваваме компетентните органи незабавно да вземат необходимите мерки, така че контролираният вот в полза на БСП да бъде предотвратен и работниците и служителите в ТЕЦ-а и мините да се възползват от гарантираното им от Конституцията право на свободен избор. Настояваме също така срещу отговорните за престъпните действия ръководители на ТЕЦ „Бобов дол" и мини „Бобов дол", както и срещу подстрекателите им от ръководството на БСП, да бъде предприето наказателно преследване. Призоваваме европейските институции да бъдат ангажирани с разкриването на истината - за да бъде защитен авторитета на България.
В общинския съвет на Дупница има четирима служители на отговорни позиции в ТЕЦ „Бобов дол" и мини „Бобов дол"- всичките представители на партия „Лидер". Сред тях е и Председателят на общинския съвет Владимир Владимиров, който като зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол" доказано участва в схемите за натиск и упражняване на корпоративен вот в полза на БСП. Недопустимо е общински съвет Дупница да има за председател подобна личност! Ето защо ние настояваме за незабавната му оставка като председател на общинския съвет, а също така го призоваваме да напусне съвета. Това е единственият начин да съхраним авторитета на общински съвет Дупница в създалата се ситуация.
Призоваваме останалите трима съветници от „Лидер" публично да се разграничат от действията на своето ръководство в ТЕЦ „Бобов дол" и престъпните практики на г-н Владимиров. Ако не го направят, ще настояваме и за тяхната оставка.
Приканяме всички останали общински съветници да осъдят действията на ръководството на ТЕЦ „Бобов дол" и мини „Бобов дол". В историята на общинските съвети на Дупница могат да се посочат достатъчно примери за съветници, поставили се в услуга на престъпни групировки. Крайно време е тази практика да бъде спряна веднъж завинаги! ".