До 150 лева глоба за родител забравил  за личната карта на 14-годишното си дете
До 150 лева глоба за родител забравил за личната карта на 14-годишното си дете / Дарик Кюстендил, архив

32 195 e броят на издадените лични карти, 10 102  броя паспорти и 15 803 свидетелства за управление на МПС в Кюстендилска област, от март миналата година до момента. Това съобщи за Дарик началник Група български документи за самоличност  при ОДМВР- Кюстендил главен инспектор Тинка Цонева. През 2011 година изтича срока на  27 765 броя лични карти и 10 446 свидетелствата за управление. "В момента пред гишетата няма опашки. Документите се приемат навреме. Изпълнява се срока  на поръчката, която може да бъде експресна, бърза и обикновена ", каза още главен инспектор  Тинка Цонева.

Тя припомни, че всеки български гражданин, след като навърши 14 години в срок до 30 дни  трябва да поиска заявление за издаване на лична карта. "Заявлението на  непълнолетни и поставени под запрещение лица се подава лично и в присъствието на родител и настойник.  Те също полагат подпис под документа ". В случай, че това не се спази санкциите са от 20 до 150 лева.

"Искам да напомня на гражданите нещо, което не се знае, че паспортите се връщат в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност. Санкцията и  тук  от 20 до 150 лева", допълни Цонева.

 Гратисният  период за личните документи бе само за тези, които са изтекли до  31 12.2010 г.  и те са валидни само за територията на Република България. В чужбина гражданите не могат да пътуват с изтекъл срок на валидност на документите, припомни Тинка Цонева.