Деца спортуваха, работиха и твориха в ОДК- Кюстендил
Деца спортуваха, работиха и твориха в ОДК- Кюстендил / ОДК- Кюстендил

Над 180 деца се включиха  в Денят на отворените врати в ОДК- Кюстендил, който бе част от програмата на Фестивала на ученето през целия живот. Децата проявиха голям интерес към богатата програма. Проведоха се турнир по шахмат, игри и турнир по тенис на маса, футболни мачове, дартс, творческа работилница  и демонстрации на любителски ракети.

Участваха, както ученици от школите и клубовете към ОДК, така и много деца от училищата на град Кюстендил и техните родители.

В традиционният есенен турнир по шахмат се включиха рекорден брой участници- 36. След подборен кръг, във финалните игри се състезаваха 18 млади шахматисти. Ето и победителите:

1 м. Мориа Грийн

2 м. Горослав Шахънов - ПМГ

3 м. Васил Михайлов - ІІІ ОУ

4 м. Анелия Атанасова - ЕГ

5 м. Лилия Стефанова - ПМГ

6 м. Марио Емилов - ПГИМ

С много силен отбор се представи ІІІ ОУ "Проф. Марин Дринов". Неговите шахматисти завоюваха призови места във възрастови групи до10 и до 12 години. Финалистите бяха наградени от директора на ОДК Бойко Малинов. Съдия на турнира бе ръководителят на школата по шахмат Асен Анев.

Във футболните срещи участваха над 50 момчета, повечето от групите на школата по футбол с учител Константин Мандалски. На място бяха сформирани 5 отбора ( "РЕАЛ - МЛАДОСТ", ОТБОРА НА ВИКТОР СТОЯНОВ, "ЛОКОМОТИВ - ГРАДИНКАТА", "СТАРОТО ВТОРО" И "ГЕРЕНА").

Отборите играха по схемата "всеки срещу всеки". Децата играха с много хъс и желание за победа, въпреки че нямаше официално класиране. Всички отбори получиха грамоти за участие.

30 деца участваха в демонстративни игри по тенис на маса. По желание на малките тенисисти, ръководителят на школата Владимир Зарев организира мини турнир. На тримата победители бяха връчени грамоти.

В творческата работилница "Есенни багри" се включиха деца от школата по изобразително и приложно изкуство, с ръководител Любка Радкова, клубовете "Съхрани българското" и "Приложно изкуство", с ръководител Катя Борисова и от школата по баскетбол, с ръководител Мая Венева. Заедно с децата твориха и техни родители.

Малките приложници изработиха прекрасни декоративни пана.

Празникът завърши с демонстрации на любителски ракети. Ракетомоделистите от школата, с ръководител Тонче Радков представиха най-новите си модели, които за радост на многобройната публика бяха изстреляни успешно.

Ракетомоделистите ще представят днес ОДК- Кюстендил в регионалния фестивал в Благоевград.