Боб, олио, захар, брашно или общо 53 кг продукти започва да раздава БЧК
Боб, олио, захар, брашно или общо 53 кг продукти започва да раздава БЧК / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

53 кг тежат храните от втория транш на интервенционните запаси, които започва да раздава от днес в Дупница БЧК. В Кюстендил храните ще се получават от 8- ми ноември. Кюстендилска област е една от 7- те в страната, където няма проблем с качеството на боба и раздаването на хранителните продукти започва от днес.

7 967 социално слаби жители на областта ще получат по: захар- 8 кг, олио- 7 литра, леща- 12 кг, боб- 8 кг, конфитюр- 2 кг, картофено пюре- 1 кг, брашно- 5 кг, ориз- 5, 5 кг, спагети- 1, 5 кг, макарони- 800 грама, мед- 1, 5 кг и по едно пакетче бисквити и кафе.

Хората трябва да си носят чанти или да дойдат с близки хора, които да им помогнат да си получат продуктите, призова директорът на БЧК- Кюстендил д- р Емилия Кацарска.

"Всичко, което ще се раздава ще е годно за консумация. Не трябва да има притеснения, минали са всички проверки", коментира областният управител Владислав Стойков. Той увери, че продукти има за всички и помоли гражданите да не струпват в пунктовете на БЧК още в първия ден.

"Бобът, който е в нашите складове е в много добро качество. Проверявани сме 3 пъти от Областната дирекция по безопасност на храните. Доброволците на БЧК ще помогнат, за да стигне помощта до хората от най- отдалечените населени места и махали. При първия транш от интервенционните запаси нямаше недоволни бенефициенти", заяви д- р Кацарска. Хранителните продукти от първия транш са си взели 6 619 души или 83% от имащите това право, останалите могат да ги получат заедно с продуктите от втория транш.

Социално слабите граждани, които ги няма в списъците на БЧК трябва да отидат до Агенцията по социално подпомагане и ако има техническа грешка тя да бъде коригирана.

Отново са изготвени графици, като помощта ще се получава по азбучен ред. Пунктът в Кюстендил отново е в бившата търговия на едро.