Бизнесът от областта поиска от вицепремиера Бобева облекчения по ОП
Бизнесът от областта поиска от вицепремиера Бобева облекчения по ОП / netinfo

Облекчения по Оперативните програми и сваляне на праговете за финансиране на малките и средните предприятия, поиска бизнеса от Кюстендилска област на срещата си с вицепремиерът Даниела Бобева.
"Сред другите им искания е по- гъвкава политика на Гаранционният фонд и повече проекти за финансиране участието в панаири и изложби.Ние сме отделили за панаири и изложби 20 млн. лв., което се прави за първи път", заяви Бобева. Тя обясни, че по иновационният фонд има подадени 152 проекта, като нито един не е от фирма от Кюстендилска област. По отношение на експорта на българските предприятия от региона, за последните 3 години само 3 предприятия са участвали в изложенията, които се организират при положение, че почти всички такси се плащат от държавата.
Кметовете от областта са запознали Даниела Бобева с проблема за ползването на сградите на закритите вече училища.
"За мен това е нов проблем, не знаех, че съществува особено в малките населени места. Това което казаха кметовете е, че има потенциален интерес за инвестиции, обаче проблемите със собствеността и смяната на предназначението е създало проблем. Осъдително е такива сгради, за които има инвестиционен интерес да пустеят. Ще направим проучване навсякъде в страната и ще се опитаме да решим този проблем", допълни Бобева.