Библиотеката при НЧ „Зора организира четене на Сервантес и Шекспир
Библиотеката при НЧ „Зора организира четене на Сервантес и Шекспир / Маргарита Петрова, Дарик

Библиотеката при НЧ „Зора" в Дупница организира редица инициативи посветени на 23 април - международният ден на книгата и авторското право.

Инициативата „Чети с мен" тази година е посветена на Шекспир и Сервантес. 23 април се свързва именно с двамата класици обясни главният библиотекар Валентина Алексиева.

Този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. На 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир, именно заради това в Дупница редица общественици, хора на изкуството, учители и ученици ще четат произведения именно от тях.

Валентина Алексиева допълни, че те като библиотечни работници са приели за своя мисия ограмотяването и образоването най-вече на младото поколение.

Освен инициативата „Чети с мен", библиотеката обявява и ден на отворените врати, в рамките на който може да станете читател без да заплащате такса, ако имате забавени книги пък днес няма да дължите глоба.

Над 600 книги ще подари днес на дупничани градската библиотека. Това също е част от отбелязването на международният ден на книгата.