850 евро делят едно дете от мечта, Space camp в център на НАСА
850 евро делят едно дете от мечта, Space camp в център на НАСА / Влади Владимиров

Кюстендилецът Томислав Скандалиев спечели правото да участва в Космически лагер на НАСА, който ще бъде в Измир, Турция.  Той е едно от 60- те български деца, които победиха в конкурс на Центъра за творческо обучение, за ученици от 10- 15 години. Томислав Скандалиев е в 5 "б" клас на 1- во ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Той участва с есе на тема- "„Марс колонизацията - бъдеще, в което имам място и аз.

"Писах за марсианците, как изглеждат и за планетата им. Те са зелени човечета с две очи и антени върху главата.  Марс е много голяма, студена и червена планета. На нея може да се живее, затова ще има колонизация. Излитаме, но еднопосочно от Земята и отиваме на Марс, където правим лагер", разказа пред Дарик Томислав. В есето си той пише, за вулканите, земетресенията и падащите астероиди, които застрашават Земята.

За конкурса на Центъра за творческо обучение, Томислав и баща му Христофор Скандалиев разбират случайно от интернет и решават да кандидатстват в последния момент.

"Оказа се, че есето е харесано и от над 200 деца са определени 60, които да отидат в този център за обучение, построен от НАСА. Такива са 5 в света, на регионален принцип, като най- близкия е в Измир, Турция. На втори етап трябваше характеристики и оценките от училище, мотивационно писмо. Споделихме идеята с други деца, но няма друго кюстендилско участие. За съжаление, едва на по - късен етап разбрахме , че се получава само частична стипендия, а са пътуването са необходими 850 евро и сумата трябва да се преведе до 1- ви юни. Семейството не е готово да поеме този разход и сега се надяваме на помощта на спонсори и община Кюстендил, за да пътува Томи до Измир през август", разказа Христофор Скандалиев.

В лагера децата от над 10 страни ще са 6 дни и ще работят екипно.  В "Space camp" има цяла база с тренажори за подготовка за космонавти. Совалката Дискавъри е с реален размер, като в нея ще има мисии, децата ще я управляват. Предвидени са много конкурси, състезания, като участниците ще се подготвят от специалисти от НАСА, американци. Необходим е и английски на работно ниво.

Томислав се надява на финансова помощ, за да сбъдне една от мечтите си.

Ето и есето, с което той печели правото да участва в Космическия лагер: 

БИЛЕТ ДО МАРС, МОЛЯ!

 Марсианци, зелени човечета - и аз искам да ги зърна някъде, но сега вече май е по-лесно сам да станеш „марсианец". Така е, защото скоро се очаква да отпътуват първите земни заселници към Червената планета.

  А защо ще искаме да отидем на Марс? Само, за да се наречем  марсианци ли?

  Да си „марсианец" звучи страхотно, но някак не изглежда достатъчно сериозна причина за разходка до там.

 Има и други, по-важни, причини:  животът на Земята е под непрекъсната опасност от различни катастрофи -  изригване на големи вулкани, ужасни земетресения и цунами, сблъсъци с астероиди.    

 Човечеството трябва да търси спасение на други планети и една от тях е Марс - студена планета, без кислород  и видим живот, но там има някои  условия, които приличат на земните и позволяват  заселване.

  Пътуването до Марс ще е дълго, а още по-сложно и скъпо ще е завръщането на астронавтите живи и здрави до Земята. Затова някои учени предлагат  до Марс да се пътува еднопосочно. Звучи  много страшно, трудно е да го проумееш и напомня за подвизите на откривателите Колумб и Амундсен,  рискували живота си, за да търсят нови земи.

 Аз не знам дали бих се осмелил да стана доброволец за пътуване до Марс. Земята изглежда толкова красива и уютна, тук са мама и тате, всичките ми приятели. За мен изглежда по-разумно да помагам с нещо тук, на Земята, та да стане такова пътуване по-сигурно за екипажите. Да работя в екип, който разработва нови модели ракети и системи за безопасни космически полети.

  Та, аз вече участвам в любителската космическа програма ЗОДИАК, в която се занимаваме точно с това - да създаваме нови модели летателни апарати и да ги използваме.

 Наистина, „марсианец" звучи велико, но толкова велика е и работата на земните екипи, които ще помагат смело да се тръгва на междузвездни пътешествия, та дори и без билети за връщане.