областният медицински съвет
областният медицински съвет / Дарик- Кюстендил
40 болнични легла ще бъдат осигурени  в МБАЛ Кюстендил,както и изолирано помещение в бившето инфекциозно или белодробно отделение, при нужда за настаняване на пациенти заразени с коронавирус, стана ясно на извънредното заседание на Кризисният щаб и областният медицински съвет.

„Инфекциозното отделение беше закрито ,заради липса на лекари и персонал, но  сега е изолирано помещение - бившето белодробно отделение , където при необходимост могат да бъдат лекувани пациенти, заразен с коронавирус“, заяви директорът на РЗИ Кюстендил д-р Златко Величков. Той допълни, че до момента хората със съмнения за коронавирус от Кюстендил се транспортират до двете болници в Дупница.

Въпреки издадената заповед на кмета Петър Паунов от 5 март, със заповед на директора на РЗИ Кюстендил се преустановяват посещенията на културни мероприятия и кина. Провеждането на спортни събития ще е без публика. Забранява се организирането на всякакви мероприятия с участието на деца. Остава по-особен режима на достъп до лечебни заведенията територията на община Кюстендил.

„Искам да се обърна към всички жители на областта да се спазват всички противоепидемични мерки, да е високо нивото на лична хигиена, да се вслушваме в специалистите ,а не в лаиците. Неизбежно е, че ще имаме случай на заразен с коронавирус в областта, но да се надяваме, че ще бъдем организирани и ще посрещнем събитията със спокойствие“, коментира областният управител Виктор Янев.
 
Той допълни, че на ГКПП Гюешево и Олтоманци до седмица ще има обособени помещения.

От болница "Св. Иван Рилски" в Дупница са информирали, че изпитват недостиг на лични предпазни средства и медицински облекла, които липси ще бъдат обезпечени до 5 дни.