24-часово наблюдение на язовир Въртешево
24-часово наблюдение на язовир Въртешево / Влади Владимиров

Язовирите Въртешево и Долистово са потенциално опасни, но хората не трябва да се чувстват застрашени, обяви временно изпълняващата длъжността областен управител Даниела Годинова. На язовир Въртешево има 24-часово наблюдение и ако се наложи ще започне изпомпване на водата с помощта на Областна управление Пожарна безопасност и спасяване.

"Няма възможност за контролирано изпускане на водата. Язовирът е един от многото примери, в които е строено в сервитута на водните съоръжения. Там има параклис и навеси. Обърнахме внимание на кметовете да извършат проверки с отделите им за незаконно строителство. Подобен проблем има и около реките", коментира Даниела Годинова. Тя е участвала в среща с министър Трайчо Трайков и областните управители от цялата страна, а днес в областната управа е проведена среща с кметовете на общини.

Ще бъде сформирана и работна група с участието на специалист от "Язовири и каскади", която да огледа още веднъж потенциално опасните обекти.

"Има случаи на повредени клапани и преливници или направо липсващи. Част от изпускателните кранове са бетонирани или недостъпни от гъста растителност. Проблем обаче са и речните корита, които трябва да бъдат изчистени", заяви областният управител.