16,80 лв. е минималната месечна здравноосигурителна вноска за трайно безработните
16,80 лв. е минималната месечна здравноосигурителна вноска за трайно безработните / netinfo

420 лв. стана минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, съобщават от НАП-Кюстендил.  Миналата година той беше 260 лв. Повишение има и в минималния размер на месечния осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители – на 240 лв. През 2009 г. той бе 65 лв. за земеделските производители, които извършват единствено земеделска дейност и за останалите - 130 лв. Максималният месечен размер на осигурителен  доход остава без промяна от миналата година - 2000 лв.

Промяната в минималния размер на осигурителния доход се отразява и върху и размера на вноските за здравно осигуряване, за лицата, които не са осигурени на друго основание (трайно безработните) и внасят в бюджета на НЗОК осигуровки за своя сметка. От януари 2010 г. месечната здравноосигурителна вноска за тях ще бъде не по-малко от 16,80 лв. (миналата година - 10,40 лв.).

Здравноосигурителните вноски се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, се казва още в съобщението на НАП-Кюстендил.