Здравният министър в Хасково
Здравният министър в Хасково / Областна администрация, Хасково
Прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци, подаващи питейна вода в Хасково, ще бъде извършен веднага след Великденските празници. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци.

Това бе решено днес на координационната среща в Областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.-министърът д-р Галин Каменов. Те пристигнаха в Хасково за да контролират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от три министерства - здравното, на околната среда и водите и министерството на регионалното развитие, в създалата се ситуация с временно ограничение на използването на водата за питейни нужди, информират от областната управа.

Посещението на здравния министър и заместникът му в Хасково, както и проведените на място срещи, останаха скрити от медиите.

Здравният министър в Хасково
Областна администрация, Хасково
    

Министърът и неговият заместник се запознаха подробно със становищата Оперативния щаб, сформиран от областния управител Минко Ангелов. След като на 18 април бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци. Набелязаха се и мерки за дългосрочно справяне с проблема, ако има трайно компрометирани източници, уточняват от областната администрация.

Д-р Семерджиев посочи още веднъж, че здравното министерство е реагирало светкавично, след като е научило за проблема в Хасково преди дни. Ограничението за ползване на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората. Населението ще бъде информирано своевременно за всяка предприета мярка, уверяват от областната управа.

В момента 12 водоноски, поставени в различни точки на града, осигуряват питейна вода. На здравните и социални заведения, както и в детските, е доставена минерална вода.
 
Кметът на община Хасково Добри Беливанов изпрати нарочно писмо до, фирмата-доставчик на храна в детски, социални и здравни заведения, с което предупреждава за влошеното качество на водата и настоява храната да бъде приготвяна само с бутилирана вода. От фирмата са уверили, че веднага след забраната за използване на водата за пиене и готвене, използват от водоноска, но вече започват да приготвят храната само с фабрично бутилирана вода.

ВиК са осигурили водоноска за МБАЛ-Хасково в близост до кухнята на фирмата, която приготвя храната за здравни и социални заведения, до АГО, до Градската градина“, Старческия дом на бул. “Илинден“ близо до дневен център „Марина“, кв. „Червена стена“ до детската градина, кв. „Орфей“ до комплекс „Веспрем“, кв. „Болярово“, кв. „ Кенана“ .

До утре се очакват да бъдат готови пробите на още три водоноски, които ще са  в кв. „ Хисаря“, кв. „Овчарски“ и на бул. “България“ в близост до ПГЛП, съобщават от община Хасково.