Денят на будителите в Харманли
Денят на будителите в Харманли / Община Харманли
В навечерието на Деня на народните будители, в Изложбената зала на Културен център Харманли, официално бе открита изложба на тема „Нестор Марков - Будителят”. Експозицията  бе открита от Таня Петрова, служител в Библиотеката, която в приветственото си слово представи накратко приноса на Нестор Марков в учителското дело, утвърждаването на българския език и обществения живот за Харманли и региона.
 
Интересни факти за живота и делото на типичния представител на възрожденската интелигенция разказаха проф. дфн Мария Младенова - автор на биобиблиография за Нестор Марков и  авторът на идейния проект на изложбата Мария Ловджиева.
 
Сред присъстващите бе и  потомъкът  на бележития възрожденец – проф.
ст.н.с. I ст., дмн Светослав Марков.

Нестор Марков (1836 – 1916) е роден в с. Иробас (дн. Криво поле), Хасковско. Ученик е на Йоаким Груев, четири десетилетия учител, преподава френски език, математика, физика, история. Учителства в Харманли и Хасково, където се изявява като активен борец за българщината. Издава 7 учебника (някои от тях преводни) по математика, физика, френски и турски език.

Бил е окръжен управител на Стара Загора (1879-1882), Търново (1882-1884), Русе (1884-1886), Варна и Пловдив (1901-1903). През 1883 г. за кратко е министър на вътрешните работи в правителството на Леонид Соболев.