Представят книгата на Илия Вълев за казармата през социализма
Представят книгата на Илия Вълев за казармата през социализма / Историческия музей-Димитровград

Книгата на  доктора по история Илия Вълев „Младежки страсти, мъжки времена. Етнокултурна характеристика на българската казарма през социализма" ще представи от 17 часа днес Историческият музей в Димитровград.  Авторът е роден в Димитровград. Работи като уредник в  Регионален исторически музей-Велико Търново. По темата за казармата през социализма бе и докторантурата му, която защити през февруари тази година във великотърновския университет. Завършил е там „Етнология“, а в Димитровград- училище  "Любен Каравелов".

През 2012 г. печели конкурс за редовен докторант към катедра “Нова и най-нова история на България” при ВТУ, а в началото на 2016 г. успешно защитава дисертацията си.

Професионалната му кариера започва през 2009 г. като уредник в Етнографски музей на открито „Етър“–Габрово, а от края на 2015 г. е уредник в Регионален исторически музей-Велико Търново.

Илия Вълев е инициатор и активен участник в множество обществени прояви с културна и образователна насоченост. Автор на публикации в сферата на българската етнология. Основните му изследователски интереси са свързани с традиционни народни вярвания; практики и средища на религиозен живот; народна обредна и празнична система; армията като специфична социална и културна общност; войнишки традиции и обичаи, представят го от Историческия музей в Димитровград.

Книгата му, чиято премиера е днес в Димитровград, разглежда въпроси, свързани със същността и характера на казармата през социализма в България, с държавната нормативна уредба и с обществените представи за казарменото обучение и възпитание през онези 45 години, с мястото на войнишката служба в българската традиционна социалистическа култура, с ритуалите, бележещи възмъжаването на момчето, с емоционалните и физически перипетии - „младежките страсти” преди, през и след „мъжките времена”, наречени „наборна военна служба”.

 

Още една творческа среща е планирана в късния следобед днес в Димитровград. В КДК ще гостува от 18 ч. ямболската поетеса, прозаик и преводач Генка Богданова „От есенното слънце озарена“ е мотото на творческата вечер, съобщи секретарят на клуба Анелия Радева.