ПМГ Иван Вазов с 11 медала, двама студенти и награди от Джон Атанасов
ПМГ Иван Вазов с 11 медала, двама студенти и награди от Джон Атанасов / netinfo

Сред първите десет в националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов” на тема „Компютърните приложения в класната стая” се наредиха Ива Николова и Жаклин Дончева от димитровградската ПМГ „Иван Вазов”. 80 от 100 възможни точки постигнаха те в направление „Мултимедийни презентации”. Седмокласничката Ива Николова представи проект „Думата като основна единица на езика”, а Жаклин Дончева- „Можеш ли да степенуваш”. Осмокласникът Преслав Янков е класиран на 15-о място в конкуренция от 43 свои връстници с проекта „Игрите- древни като света”.

ПМГ "Иван Вазов" с 11 медала двама студенти и награди от "Джон Атанасов"
netinfo

За участие в състезанието се допускат ученици от V до ХІІ клас, които  разработват собствен проект под ръководството на научни ръководители. Оценява ги комисия с председател  проф. Красен Стефанов, информират от ПМГ „Иван Вазов”.

 

Двама от възпитаниците на гимназията- Кирил Иванов и Богдан Ненчев, вече са приети за студенти в четирите специалности на Факултета по математика и информационни технологии на ПУ „Паисий Хилендарски” и  Технически университет-Габрово. Двамата получиха оценки „Отличен 5.60” в 12-то издание на Областен математически турнир, организирано от Регионален инспекторат по образованието-Кърджали, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Съюза на математиците в България-секция Кърджали. В него са участвали 1012 ученици от всички общини на област Кърджали, както и голям брой от различни училища на общините Димитровград, Хасково и Смолян. За пръв път се включват и ученици от Сливен и Пловдив.

ПМГ "Иван Вазов" с 11 медала двама студенти и награди от "Джон Атанасов"
netinfo

Състезанието е за ученици от 3 до 12 клас, а темата за всеки клас е тест от 6 въпроса с избираем отговор и една задача за стандартно решаване. Темите изготвя екип, под ръководството на проф. Сава Гроздев от БАН, който бе и председател на журито за участниците от 3 до 11 клас. Двама от възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов” получиха златни медали с максималния възможен брой точки: Милен Георгиев от  VII клас и Андрей Петров от XI клас. С второ място и сребърни медали са: Надежда Цветкова – VI клас, Живко Ненчев - VII клас, Марио Илиев - VIII клас и Кристина Кирова - IX клас. Бронзови медалисти са: Гергана Гочева - V клас, Иван Димитров - X клас и Анжела Иванова - XI клас.

Журито за участниците от 12 клас бе с председател доц. Манев – заместник-декан на Факултета по математика и информатика в ПУ„Паисий Хилендарски”, проф. Васил Милушев - също от ПУ „Паисий Хилендарски” и проф. Капралов - ръководител на катедра „Математика” в Технически университет - Габрово. Дадените от тях отлични оценки в турнира, са вход за двата университета.