музикални дни Проф Недялка Симеонова
музикални дни Проф Недялка Симеонова / Община Хасково
Кметът на Хасково Добри Беливанов откри 42-те Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“. „Толкова дългото просъществуване на това събитие показва, че нашият град има нужда от него. Хората тук държат на традицията и съхранението на духовността”, каза градоначалникът.
 
Всяка година на тази сцена си дават среща едни от най-добрите млади цигулари, тази година са 21 от осем държави.

Председател на журито е проф.Ангел Станков, преподавател по цигулка, носител на ордена на Британската империя, носител  на три награди „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Членове на журито са: проф.Игор Алексич – преподавател по цигулка във Факултета по изкуства в град Ниш, Сърбия; проф. Йосиф Радионов – преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, проф. Галина Буйновски- преподавател в музикален лицей „Чиприян Порумбеску”, Кишинев, Молдова и именитата българска цигуларка, легендата на цигулковото изкуство – проф. Стойка Миланова.
 
Общият награден фонд, който Община Хасково дава на участниците е 6 300 лв., разпределен между втора, трета и четвърта възрастови групи, а за първа група са предвидени предметни награди. Жребият за поредността на участие бе изтеглен от най-малкият участник 8 годишната Павела Занева от София.
 
Първият концерт тази вечер е на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Утре 21 октомври в залата на читалище „Заря“ от 11:00 часа е мюзикъла за деца „Патиланци“ на Държавна опера Бургас. Вечерта от 19:00 часа в залата на театъра е концерта на квинтет „Клъстър“.
 
На 22 октомври от 15:00 ч. ще се състои  церемония по награждаване на участниците и галаконцерт на лауреатите на Международния  конкурс за цигулари, със специалното участие на Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам.
 
42-ри Музикални дни „Проф.Недялка Симеонова” ще бъдат закрити с концерт на Камерен оркестър при Община Хасково с диригент  Цанислав Петков, солист Мичо Димитров на 22 октомври от 19:00 часа в ДКТ „Иван Димов“.Входът за всички концерти е свободен.