Обсъждат проект за превръщане на Светилището на нимфите в туристическа атракция
Обсъждат проект за превръщане на Светилището на нимфите в туристическа атракция / Darik News, Архив

Одобреният вече проект на община Димитровград за развитие на Светилището на нимфите и Афродита, като туристическа атракция, ще бъде предмет на публично обсъждане. Кметът Иво Димов отправя покана към гражданите да се включат в понеделник- 7 октомври, от 17 ч., в димитровградската зала „Гросето”. Проектът е финансиран по програма „Регионално развитие” и общата му стойност е 954 106,27 лв., като от тях безвъзмездна финансова помощ са 793 949,50 лв., задължителният финансов принос на общината- 140 095,78 лв. и допълнителният й-     20 060,99 лв. Финансирането е чрез дългосрочен инвестиционен кредит от Фонд „ФЛАГ” в размер до 420 000 лв. и авансови и междинни плащания от управляващия орган на програмата. За обезпечаването му от администрацията предлагат да бъде учреден залог върху собствените приходи на общината по член 6 от Закона за общинския дълг и върху постъпленията по извънбюджетната й сметка за средствата по проекта.

Срок на погасяване да бъде до 15.09.2014 г. с възможност за предсрочно изплащане изцяло или на части, без такса, предлага още администрацията. Посочените източници за погасяване на главницата са плащанията от  управляващия орган на оперативната програма по сключения договор за изпълнение на проекта.

Максимален годишен  лихвен процент, такси и комисионни  -  шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4,715 % е предложението, което фигурира в поканата за публичното обсъждане.

В нея от община Димитровград припомнят и дейностите по проекта: изграждане на туристическа пътека и велоалея от Светилище на нимфите и Афродита до манастира „Света Богородица” в с.п Добрич, рехабилитация на пътна отсечка – улица за достъп; консервация, реставрация и експониране на разкрити участъци от римска вила; организиране на промоционални събития; създаване на музикално–поетичен спектакъл „Легенда за извора и младостта”, обезпечаване работата на информационния център и повишаване на експертния капацитет за управление на туризма в общината.