/ Община Свиленград
Община Свиленград приключи процедурата по разработване и одобрение на Общ устройствен план. Планът бе приет от Общинския съвет и влезе в сила. Документът обхваща устройството на цялата територия на общината - града и 22 села, като има стратегическо значение за развитието й.
 
С проект за 6 млн. лв. подменят водопроводи в 4 свиленградски села

Преди четири години бе създаден Общ устройствен план за град Свиленград, който сега се допълва с включването на всички села. Администрацията на кмета Георги Манолов осъществи идеята поетапно през  последните шест години. За първи път в историята си общината разполага с подобен основополагащ устройствен документ и е една от малкото в България, успяла да го реализира, коментират от администрацията. 

ОУП, Община Свиленград
Община Свиленград

Общият устройствен план на общината е главният инструмент за осъществяване на дългосрочните цели за пространствено развитие на общината в 20-годишен период, заяви при представянето му главният архитект на общината Анастас Карчев.

Нова Общинска библиотека откриха за празника на Свиленград

Планът допринася за  развитието на местната територия, не само заради нуждата от спазването на закона, а и заради възможностите, които това планиране дава за проектиране и инвестиране - определя къде какво да се строи, какво се допуска да се разполага в определена територия, къде е подземната инфраструктура, кои са границите на населените места, кои са териториите със специално или смесено предназначение, обясни арх. Карчев.

Инвестиционните намерения на бизнеса или общината ще могат да се изпълняват в по-кратки срокове. При кандидатстване с проекти за външно финансиране ще се спестява време, което иначе се губи в процедури за устройствени планове и предпроектиране.

Всичко това улеснява значително проектирането и изграждането на нови благоустройствени обекти. Общият устройствен план дава законодателна възможност да се строи извън регулационните граници на населените места. С приемането му, в чертите на селата ще се включат нови територии, които вече се използват от населението.

Общият устройствен план на Община Свиленград е обявен на официалния й сайт.