Няма данни за престъпление по случая с турските документи в с. Караманци
Няма данни за престъпление по случая с турските документи в с. Караманци / netinfo

Районна прокуратура-Хасково няма да образува досъдебно производство по жалбата на ГЕРБ за предполагаем контролиран вот в с. Караманци, научи Дарик от източници в прокуратурата. Според постановлението на наблюдаващия прокурор липсват данни за извършено престъпление.

В деня на изборите на 5 юли от ГЕРБ подадоха сигнал, че пред две избирателни секции в село Караманци се раздават документи със съдържание на турски език, с мокър печат на ДПС и подписани от секретаря на Община Минерални бани Кадир Муса, който е и председател на общинската организация на ДПС. Тогава от ГЕРБ коментираха, че това предполага контролиран от ДПС вот.

Проверката на прокуратурата е установила наличието на само един такъв документ издаден на конкретно лице - Джемиле Шериф, която живее и работи в Турция. Установено е, че тя сама е поискала документа и то след като вече е била гласувала. Според обясненията на жената, докуменът й трябвал за да го представи пред работодателя си в Турция. При превода на документа е установено, че в него пише, че на 5 юли неделя, Джемиле Шериф е била в с. Караманци за да упражни правото си на глас за избор на български парламент.

Според районна прокуратура в случая няма данни за контролиран вот. От ГЕРБ имат право да обжалват постановлението пред по-горна инстанция.