Медицинският център в Димитровград чака за среща местната власт
Медицинският център в Димитровград чака за среща местната власт / Darik News, архив

Заетите в общинския Медицинския център на Димитровград лекари канят днес представителите на местната власт да посетят здравното заведение за доболнична помощ във връзка с предложението от групата съветници на БСП за преместването му в други помещения.  Докладната е включена в дневния ред на предстоящата в четвъртък сесия. Проектът й за решение предвижда Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ да бъде позициониран в южния край на МБАЛ, където е бил преди години, Детско отделение да заеме мястото на сегашния Медицински център в т.нар. корпус „Г“, а центърът да се премести в корпус „Д“, където в момента се помещава клиничната лаборатория.

Медицинският център в Димитровград чака за среща местната власт
netinfo

Заетите в медицинския център са категорични, че приемането на подобно решение е нецелесъобразно и на практика ще доведе до ликвидиране на специализираното здравно заведение за доболнична помощ. „Изискват се инвестиции за основен ремонт на предлаганите помещения, за да отговарят те на стандартите за отделните специалности, предлаганата площ е недостатъчна за разполагането на всички кабинети и амбулатории, а временното прекратяване на дейността за ремонтни работи ще доведе до прекратяване на договорните отношения с НЗОК, като следващия период е от февруари 2016 г.”, е записано в становището на заетите в медицинския център. Посочва се още, че дружеството е направило инвестиции за ремонт на заеманите в момента помещения и апаратура.

„Това би довело до фактическото закриване на здравното заведение и напускането на специалисти с дългогодишен опит и практика, както и до лишаване на населението от специализирана медицинска помощ в най-добре оборудвания център за доболнична помощ”, предупреждават още лекарите в становището си.

Медицинският център в Димитровград чака за среща местната власт
netinfo

За да бъдат коректно запознати с реалната ситуация, последиците от подобно решение, както и във връзка със създалото се по повод на докладната записка и неяснотите в нея напрежение, лекарите канят днес от 10 до 13 ч. кмета Иво Димов, председателя на местния парламент Стефан Димитров, вносителите на предложението от БСП и останалите съветници да посетят медицинския център.

Идеята за реорганизацията е от ръководството на общинската болница „Св. Екатерина” и бе споделена от новия й управител д-р Матеев през есента на миналата година.