Изсичат гората край кв. Черноконево
Изсичат гората край кв. Черноконево / netinfo

Незаконна сеч в гората край димитровградския кв. Черноконево констатира започнала днес проверка от „Държавно лесничейство"-Хасково. Проверката стартира след подаден от граждани сигнал. В момента седем специалисти от лесничейството, заедно с началника на участъка правят преброяване и замерване на незаконно изсечените дървета, които са намерени пръснати в парцели, за които от началото на тази година няма редовно издадено разрешително за сеч, информира началникът на лесничейството Делчо Попов.

В близост до сечището е засечена и кола, натоварена с дървесина, която не е маркирана по съответния ред. Заедно с органите на реда от РПУ-Димитровград в момента се издирва собственикът й, който също подлежи на санкции по Закона за горите, коментира Делчо Попов.

От хасковското лесничейство започнаха проверка и по всички складове за дървесина в близост, за да установят къде са изсечените незаконно от гората край кв. Черноконево дърва. На огледа присъства и дознател от РПУ-Димитровград. По всяка вероятност автомобилът ще бъде конфискуван, а случаят- квалифициран, като престъпление, коментира Делчо Попов.

Преписката ще бъде изпратена до прокуратурата, която трябва да прецени, каза той. При всички случаи това е престъпление- сеч без документи, категоричен бе началникът на „Държавно лесничейство"-Хасково.

Предвидените по Закона за горите санкции са в размер до 3 000 лв.