Всяка втора годишна декларация в НАП-Хасково е електронна
Всяка втора годишна декларация в НАП-Хасково е електронна / DarikNews.bg, Архив
„Изясняване на здравноосигурителен статус“ е най-търсената услуга през лятото в офиса на НАП в Хасково, показва анализ на агенцията за последните два месеца – юни и юли. 14 600 са били клиентите на офиса в този период. От тях 3 446- са направили справка за здравните си задължения; подали са декларация Образец 7, с която удостоверяват, че започват да се осигуряват здравно сами или са подали заявление, че се завръщат в страната и искат отново да бъдат здравно осигурени тук.

От НАП в Хасково уточняват, че голяма част от клиентите, които използват лятото, за да уточнят размера и платят дължими здравни вноски, са лица, пребивавали временно в чужбина и прекъснали осигуряването си. В тази връзка от агенцията напомнят, че проверката на здравен статус може да стане напълно безплатно и много бързо в електронната страница на НАП на интернет адрес www.nap.bg в рубриката „Услуги със свободен достъп“, където освен точния период без осигуряване може да се провери и сумата, която се дължи за възстановяване на здравните права. Изчисляването на дължимите вноски става чрез „Здравноосигурителен калкулатор“.

Декларация Образец 7 пък може да се подаде по електронен път чрез персонален идентификационен код (ПИК). 390 нови ПИК-кода е издал офисът в Хасково през юни и юли. Издаването е безплатно, отнема минути и може да се направи във всеки офис на агенцията, припомнят от офиса в Хасково.