Иво Димов подписва за 5 185 000 лв. по проекта за нов облик на пешеходната алея
Иво Димов подписва за 5 185 000 лв. по проекта за нов облик на пешеходната алея / DarikNews.bg, Архив

Договор за 5 185 000лв. за обновяване на централната пешеходна градска част подписва днес по ОП „Региони в растеж“ димитровградският кмет Иво Димов в Министерството на регионалното развитие.

Проектът на общината "Ремонт и реконструкция на пешеходна зона в централна градска част (бул.България) I етап“ е с продължителност 24 месеца. Включва пространството между основните булеварди бул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Д. Благоев“ и е с обща площ 32 518 кв. м. Включва основен ремонт и реконструкция на всички елементи на пешеходната зона- консервиране на пешеходните настилки, осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания, оформяне на рекреационни зони и зони за обществено обслужване, преосмисляне и приобщаване на пространствата под колонадите на жилищните блокове към зоната и насочване на пешеходния поток към тях, преосмисляне на пространството около амфитеатъра на площад „Поезия“, реконструкция и обновяване на съществуващия там фонтан, подмяна на осветителните тела и осигуряване енергоспестяващо осветление, както и декоративно художествено, засаждане на нови дървесни видове, храсти и цветя, автоматична система за капково напояване на зелените площи.

В момента тече процедура за избор на изпълнител, уточняват от община Димитровград.

Основната пешеходна зона на Димитровград свързва гарата и автогарата с административния център - сградата на общината и представлява представителен архитектурен ансамбъл, който съчетава в себе си много идеи на модернизма от първата половина на ХХ век, решен в естетиката на неокласицизма, уточняват от администрацията. Обектът попада в обхвата на недвижима културна ценност съгласно чл.58 от ЗКН и Заповед № РД9Д-0020/25.11.2010 г. на Министъра на културата, припомнят от общината.