ХОС отхвърли споразумение за прегазилия граничен полицай
ХОС отхвърли споразумение за прегазилия граничен полицай / Darik News, архив

Хасковският окръжен съд отхвърли споразумение между прокуратурата и защитата на 31-годишния Стефан Георгиев от с. Сладун, обвинен, че прегази граничния полицай Александър Райков, който се опитал да спре автомобила Мицубиши Галант, пълен с бежанци, пресекли незаконно границата. Обвинението и адвокатите се бяха договорили за 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Споразумението обаче, бе отхвърлено от съда с мотив, че в повдигнатото обвинение има съществени пропуски. Не са уточнени видът, марката и модела на автомобила, шофиран от Стефан Георгиев, нито регистрационниня му номер. Обвиненият не е бил питан дали има шофьорска книжка. Няма как съдът да гадае, коментира съдията.

Инцидентът стана между свиленградските села Сладун и Варник на 3 април тази година. Граничарят бе приет в пловдивската университетска болница, а нараняванията му са определени, като средна телесна повреда. Делото в ХОС е за пътния инцидент 342 от НК. Делото за каналджийство преди месец е прехвърлено на районната прокуратура в Свиленград.

За участието в канала за нелегални Георгиев е трябвало да получи възнаграждение от 100 лв., разказал той в самопризнанията си пред съда преди време, когато бе определена мярката му за неотклонение "Задържане под стража", въпреки чистото му съдебно минало. Тогава съдията заяви, че повдигнатото обвинение е тежко и се отличава с изключителна дързост.