Димитровград може да стане разпределителен център на стоки от Далечния Изток за Западна Европа
Димитровград може да стане разпределителен център на стоки от Далечния Изток за Западна Европа / netinfo

С общински съветници се срещнаха днес представители на консорциума от пет фирми, който има намерение да изгради транспортен център между "Марийно" и "Вулкан". В Димитровград бяха арх. Даниел Радев - представител на българската фирма и Метин Гюрел от турска фирма, която строи третия мост на Босфора. Архитект Радев заяви, че първоначалната идея е била транспортната дейност на този проект да се осъществи през Констанца, Румъния. Но близостта на България с Турция, стратегическото място на Димитровград и най-вече пристанище Бургас е било решаващо за промяната на проекта. Той е глобален и обхваща логистични бази в редица европейски държави, като инвеститорите се надяват и България да стане част от него.

Към момента инвестиционното намерение има две предварителни фази - работа по терминала, който е плануван на гара "Север" и изграждане на зоната за складове, които ще бъдат на терена от 178 декара.

Стана ясно, че консорциумът разполага със собствени вагони, а от железопътната компания у нас ще се разчита само на локомотиви и транспортни услуги. Намеренията са да се транспортират промишлени стоки и такива от химически и петролен характер.

На срещате архитект Радев заяви, че това е голям международен проект и че идеята е Димитровград да бъде използван като разпределителен център на стоки от и за Далечния Изток за Западна Европа, Румъния, Русия, Грузия.