Блатното кокиче забранено за фармацефтиката
Блатното кокиче забранено за фармацефтиката / netinfo
Блатното кокиче в региона на Хасково да не се използва за фармацефтични цели през тази година препоръчква регионалната екоинспекция. Причина за въвеждането на забраната са констатирани ниска популация и намаляване броя на растенията.

Според експертите основна причина за влошеното състояние на популациите на вида е нарушения воден режим в находищата му, които в региона на Хасково са три. Това са защитените местности „Долната ова” в община Любимец, „Лозенски път” в Свиленград и природната забележителност - „Сазлъка” край село Бисер, община Харманли.

На трите общини са връчени предписания да осигурят охрана по местата в периода на вегетация. При нарушение на определените режими и условия на ползване на вида Законът за биологичното разнообразие предвижда санкции в размер до 1 000 лева за физически лица и до 5 000 лева имуществени санкции за юридически лица.

Блатното кокиче е вид защитен по Закона за биологичното разнообразие, с ограничителен режим на ползване. Включен е в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид”. Блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, от който се произвежда нивалин и други лекарствени препарати.