Безплатни здравни прегледи за деца и консултации на родители в община Димитровград
Безплатни здравни прегледи за деца и консултации на родители в община Димитровград / Darik News, архив

Безплатни медицинските и стоматологични прегледи стартираха в общината по проекта за социално включване „Да за децата на Димитровград” . Здравната консултация за деца обхваща възрастовите групи от 0 до 3 год. и от 3 до 7 год. Целта е редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторно развитие на бебетата и децата; превенция на детската заболеваемост, смъртност, не полагане на достатъчна грижа в семейството и други рискове в ранна детска възраст; достъпност за родители на новородени и на малки деца, които са уязвими, изолирани и/или не са регистрирани при общопрактикуващ лекар или не го посещават; осигуряване на мобилност – посещения в домовете на родителите, работа в общността за превенция на заболяванията, информиране и консултиране.

Социалната услуга е насочена към целевата група деца от 0 – 7 години: деца от уязвими етнически групи, в частност ромската общност; деца, чиито родители са безработни; деца, чиито родители получават социални помощи; деца без личен лекар или чийто личен лекар не е педиатър; деца, чиито родители не са здравно осигурени;

деца, които не посещават детска градина или не ползващи друг тип услуга за грижа за деца; деца, за които родителите не полагат достатъчно грижа; деца с увреждания; деца със здравословни проблеми (тегло при раждане под нормата и др.). Стоматологични прегледи ще бъдат правени на децата от 3-7 години. За всички деца са предвидени комплекти с паста и четка за зъби.

В Димитровград здравната консултация  ще е в детските заведения, в които има представители от целевата група. В град Меричлери и селата Крепост, Радиево, Горски Извор, Добрич, Ябълково и Черногорово- в стая в кметството.

Консултации за повишаване здравната култура на родителите предстоят след медицинския преглед на детето. Как да се грижим за своето бебе, какви по-специални мерки се прилагат при грижата за дете с увреждане, повишаване познанията им за хигиената на устната кухина и зъбите, как да използват правилно хигиенизиращите консумативи, включват темите.

За безплатните медицински и стоматологични прегледи на деца, както и за здравните консултации са назначени лекар педиатър, стоматолог, медицинска сестра и петима медиатори, информират от община Димитровград.