Баба Яга кацна пред Общината. Според кмета така доброто ще е по-силно
Баба Яга кацна пред Общината. Според кмета така доброто ще е по-силно / Dariknews
Баба Яга кацна пред Общината. Според кмета така доброто ще е по-силно
64155
Баба Яга кацна пред Общината. Според кмета така доброто ще е по-силно
  • Баба Яга кацна пред Общината. Според кмета така доброто ще е по-силно

Триметрова фигура на Баба Яга е новата атракция в центъра на Хасково. Баба Яга е кацнала на стълб точно пред касовия салон на общината. „Идеята е закачка към всички граждани и гости на града. Да ги провокираме да се разчупят, да се размислят и да има нещо ново в този град, което да създава емоция", заяви пред Дарик кметът Георги Иванов. На въпроса защо точно отрицателен герой градоначалника коментира, че отрицателните герои също са част от ежедневието ни, но в крайна сметка предизвикват дорбото да е по-силно.

В нашата митология образът на Баба Яга се свързва със зли магии. Малките деца се страхуват от нея, защото тя ги яде в големи казани, а възрастните - защото им прави магии и заклинания. С навлизането на западната култура у нас обаче, Баба Яга вече не се възприема единствено като символ на злини. В почти всеки магазин за сувенири се продават кукли на страшната баба, които носят късмет и сполука, когато са поставени над входната врата на дома.

Баба Яга кацна пред Общината Според кмета така доброто ще е посилно
netinfo

Община Хасково поднася с много искрени усмивки на всички жители и гости на град Хасково тази лека провокация към тяхното усещане за света наоколо, се казва в официалното съобщение на администрацията за появата на Баба Яга . Нека доброто, сполуката и късметът съпътстват Хасково! А свободата да мислим позитивно и градивно, да намираме правилните, макар и нестандартни решения, да отстояваме своите възгледи и идеи, бъде водещ мотив във всички общи начинания в името на добруването на нашия град!
Община Хасково благодари на автора на скулптурата Господин Тенев за голямото търпение и майсторство, с които подходи към тази нетрадиционна задача, доказвайки още веднъж максимата, че изкуството не може да подражава на нищо друго, освен на истината.

Откровено за идеята си разказва кметът Георги Иванов, в приложения файл чуйте и версиите на хасковлии за новата атракция в града ни.