50 докладни в димитровградската сесия. Дават под наем басейна в Меричлери
50 докладни в димитровградската сесия. Дават под наем басейна в Меричлери / DarikNews, архив

50 докладни записки оформиха дневния ред на димитровградските съветници в днешната редовна сесия. В началото й кметът Иво Димов оттегли 3 от предложенията си- за участие на общината в програма за трансгранично сътрудничество България-Турция, за разкриване на нов пенсионерски клуб в село Добрич и за промяна в предназначението на имот в село Крепост. В хода на дебатите бяха оттеглени от вносителите им още 4 докладни- на Леко Леков за ремонт на детската градина в село Горски извор с идеята общината да подготви проект, с който да се кандидатства за финансиране, на Стефан Димитров за сформиране на етична комисия, която да провери читалищата в общината и две на практика технически докладни. 5 бяха извънредно внесените.

Днес съветниците приеха общината да участва като учредител в асоциация «Атриум- архитектура на тоталитарните режими на ХХ век в европейската градска памет» и утвърдиха участието на историческия музей в сдружение с нестопанска цел «Български музеи». Бяха приети годишен оперативен план за изпълнение на общинската стратегия за развитие на социалните услуги през 2014 г. и междинен преглед и актуализация на Общинска стратегия за развитие на социалните услуги 2011-2015 г., годишният отчет за дейността на "Медицински център" ЕООД и "Общинска охрана" ЕООД, като управителите им бяха освободени от отговорност. Без дебат съветниците приеха и Наредба за престой и паркиране на превозни средства, управлявани или превозващи лица с трайни увреждания на територията на Община Димитровград. Детският и младежки център получи помещения в сградата на Дома на техниката. Безвъзмездно бяха предоставени имоти на читалищата в селата Черногорово и Длъгнево, както и на димитровградското «Васил Левски».

Да бъде отдаден под наем за срок от 2 години басейнът в Меричлери приеха още съветниците с идеята през това време да се подготвят необходимата за отдаването му на концесия документация, както и тази за концесия на минералния извор, с вода от който се пълни басейнът.

Да бъдат осигурени 5 000 лв. за паметна плоча на Гоце Делчев, гласува единодушно местният парламент на Димитровград. Близо час продължиха споровете дали да бъдат дадени 4 000 лв. за участие на танцовия ансамбъл «Звездица» от едноименното читалище в Битбург, Германия. Това е читалището, което получава най-голямата субсидия и от държавата и от общината, а ни поиска пари, за да се включи ансамбълът в празниците на Димитровград миналата година, посочи кметът Иво Димов. В комисията по култура приехме становище да изготвим регламент за финансиране на задгранични пътувания на състави от общината, посочи председателят й Христо Цветков.