Любимец
Любимец / Община Любимец
След многократни срещи и проведени разговори с експерти от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ ръководството на Община Любимец договори изграждането на две площадки за противоградна защита на територията на общината.

Площадките ще бъдат разположени в землищата на град Любимец и с. Лозен, като съоръженията ще осигуряват противоградна защита на цялата територия на общината.  В момента представители на ИА „Борба с градушките“, експерти от Министерството на земеделието и Областната служба по земеделие извършват оглед на подходящите за целта терени. След окончателното им определяне  на следващо заседание на ОбС ще бъде направено предложение пред общинските съветници да одобрят безвъзмездното предоставяне на общински терени.

Изграждането на противоградни площадки на територията на Община Любимец е следствие на поетите ангажименти от страна на ръководството към местните земеделските производители. Почти 3 години екипът работи за осъществяване на проекта, а настоятелното и продължително обсъждане с компетентните лица бе продиктувано от факта, че хората в региона се занимават със земеделие и опазването на продукцията от градушки е от особена важност, коментират от администрацията.

Общо 30 противоградови площадки ще бъдат създадени в 9 общини от област Хасково. По този начин ще се осигури защита от градушки на  целия регион, а земеделските производители, ще бъдат по-спокойни за продукцията си, при предстоящи природни бедствия.