Жана д`Арк - юмрук, който удря право в лицето
Жана д`Арк - юмрук, който удря право в лицето / netinfo

Успех, изключително представление, юмрук, който удря директно в челото. Такива са коментарите на публиката след премиерата на Жана д`Арк, авторска драматизация на Петринел Гочев.

Екипът на габровския драматичен театър направи нещо уникално, представяйки човешката съдба на момичето от френското село Домреми, превърнало се в исторически символ на Франция.

Режисьорът на габровския Карнавал Иван Минчев предположи, в деня след премиерата, че Невена Митева, директор на театъра все още е в еуфория.

Жана д`Арк - юмрук, който удря право в лицето
netinfo

Той намери за уместно да сподели по този начин впечатленията си пред журналисти, въпреки че срещата му с медиите беше по съвсем друг повод, свързан с карнавалното шествие.

Да, Невена Митева има повод за еуфория, а отзвуците в социалните мрежи са само още една причина за нейното подсилване.

"Чакаме ви във Велико Търново", отправена по този начин покана във фейсбук не е пряк ангажимент от професионално естество, но показва настроенията на публиката извън Габрово.

Жана д`Арк - юмрук, който удря право в лицето
netinfo

"Младите актьори изненадват, бяха в екип. Във всеки има силна промяна в положителна посока. Видяхме една Жана, която е различна от историческата личност. Там е изграден един дух, канонизирана светица. А чрез актьорската игра видяхме една човешка  съдба. Жана - момиче, жена и воин", коментира Стефан Маринов след края на спектакъла.

Ето как е представена в текст авторската драматизация на Петринел Гочев по текстове на Шилер.

Историята описва Жана д`Арк като момиче, родено в Източна Франция, което убеждава всички, че е напътствана от Бог и повежда френската армия в битки по време на Стогодишната война през XV в.

Пленена, тя е изправена пред църковния съд в обвинение за ерес и е изгорена на кладата 19-годишна. Впоследствие е оневинена и обявена за мъченица и света-покровителка на Франция. И до днес името на Жана д`Арк е обвито в легенди, средновековна мистика и различни тълкувания.

Тя занимава въображението на много автори. Режисьорът Петринел Гочев събира млад и силен творчески екип, за да открият заедно притегателната сила в образа на Жана д`Арк днес.

Жана д`Арк - юмрук, който удря право в лицето
netinfo

Едно представление за срещата на два свята - светът на едно момиче и светът на границите и правото на силата. Днес Жана д`Арк е светица, но какво означава това? Искаме ли за себе си този избор? Можем ли да устоим на подобна повеля, необходима ли са някому светостта и посвещението в някаква кауза?


режисьор: ПЕТРИНЕЛ ГОЧЕВ

сценограф и костюмограф: РИН ЯМАМУРА

композитор: ЯН РУМЕНИН

фотограф: РОСИНА ПЕНЧЕВА

фотограф плакат: ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА

действащи лица:

ЖАНА - Гергана Змийчарова

БАЩАТА, ИНКВИЗИТОРА - Димо Димов

АНЕС СОРЕЛ - Елизабет Попова

ШАРЛ, БРАТ ЛАДВЕНЮ - Ивайло Драгиев

МАРИ Д'АНЖУ - Кристиана Ценкова

БУДУС - Магдалена Славчева

МАЙКАТА, ЙОЛАНДА - Надежда Петкова

КОШОН, УОРУИК - Петко Петков

БОДРИКО, ОБВИНИТЕЛ - Светослав Славчев

БРАТЪТ, ЛАТРЕМУЙ - Цветелин Бранков

Следваща дата - 18 май (понеделник)