Веселин Тодоров: С мениджърите  и хората от бизнеса говоря на един език
Веселин Тодоров: С мениджърите и хората от бизнеса говоря на един език / личен архив

Какви бяха първите ви впечатления от Габрово и региона?

Имам много романтични спомени от Етъра, от първата година на следването си. Тук положих студентската си клетва. Спомените ми от тези три дни са за един щур нощен купон,а през деня на улицата се сблъсках с един забързан и жизнерадостен град.

А Трявна е едно от любимите ми места за почивка. Качвам колелата на багажника и изкарвам една страхотна велопочивка.

Напоследък идвате по-често, промениха ли се тези впечатления  и в каква посока?

По -голяма част от времето  си сега съм в Габрово.

С разочарование днес гледам как Българският Манчестър, с  който се гордееше цяла България, днес се е превърнал в един от най-западналите региони на страната. И вината за това не е в хората, от чиито инициативност и трудолюбие се възхищавам. Не случайно има габровка Президент на Бразилия.

Защо водите листата  на партията си точно Габровския избирателен  район?

Габровска област е най-индустриализираната  в България, тя е единствената, в  която промишлеността създава над 50% от брутния продукт. Добре е  развита бизнес средата, в която  се чувствам в свои води. С мениджърите  и хората от бизнеса говоря на един език. Знам какво може да се направи  тези предприятия да бъдат подпомогнати и така работещите да получават чувствително по-високи доходи.

Как ще коментирате  обвиненията, че лидерите на Вашата партия - Меглена Кунева и Даниел Вълчев са участвали вече в управлението и не биха могли да са носители на едно ново начало.

Не е важно да си ново лице в политиката, за да промениш нещата към по-добро. В ГЕРБ имаше доста  нови лица, но това не донесе положителна  промяна. Ако един политик и преди  е вършил своята работа добре, това е сериозна гаранция, че ще се справя успешно и за в бъдеще, т.е. нещата са проверени.

Г-жа Кунева изнесе изключително успешно тежестта от преговорите  и се пребори да станем членове  на Европейския съюз. Само за сравнение - Хърватия влиза след няколко месеца, т.е. 6.5 години след България .Според авторитетни  западни експерти е трябвало да стане точно обратното и ние да сме 6-7 години след Хърватия. За тези спечелени от г-жа Кунева около 13 години, България е получила и ще получи около 25 млрд евро от европейските фондове. Тази сума вероятно е по-голяма от откраднатото от последните няколко правителства. Я си представете сега да не бяхме членове на Европейския съюз. Нямаше да има помощи за земеделците, нямаше да има нови магистрали и нямаше да влизат на практика единствените инвестиции в икономиката ни. Какво по-високо признание от това да те обявят за „комисар на годината" и „европеец на годината". Ако беше толкова лесно да се влезе в европейските структури, защо не успяхме да влезем в Шенген и Еврозоната по времето на управлението на ГЕРБ?

Да погледнем дейността  на Даниел Вълчев. Той е единственият министър, който направи успешни  реформи в министерството на образованието. Въведе самостоятелност и отговорност  в училищата, въведе принципа парите да следват ученика, въведе единното оценяване чрез матурите. При него нямаше нито един корупционен скандал. А преди и след него имаше само голи обещания и скандали.

Кой от водачите  на партийни листи бихте предпочели  за опонент в публичен диспут - Томислав Дончев или проф. Станилов? Защо?

Познавам и двамата  лично по линия на бизнеса ми, но съвсем бегло. Бих приел диспут и с двамата. Имам добри впечатления  от тях и не мога да разбера как  преодоляват естествената съпротива  на един разумен човек когато трябва да повтарят небивалиците на техните  еднолични партийни лидери. Не става  въпрос за естественото следване на някаква  партийна визия, а за налаганите им нелогични, абсурдни и дори налудничави послания. Не бих приел такава злоупотреба със съвестта ми и елементарния здрав разум.

Предизборен щаб на България на Гражданите