Веселин Тодоров: Надявам се да променя малко имиджа на политиците, а не да разруша моя личен
Веселин Тодоров: Надявам се да променя малко имиджа на политиците, а не да разруша моя личен / България на гражданите

Интервю с Веселин Тодоров, водач на листата на „Движение България на Гражданите"

Веселин Тодоров е магистър по Информатика на СУ „Климент Охридски", завършил е курса по макроикономика на Оксфорд. Председател е за втори пореден мандат на Асоциация „Българска книга" и за пети път последователно е член на Управителния съвет на БАИТ (Българска асоциация по информационни технологии). Изпълнителен Директор на Сиела - едно от най-големите български издателства и най-голям производител на правен и справочен софтуер. Женен, с две деца.

Защо решихте да се захванете с политика, не е ли по-спокойно занимание бизнесът, който управлявате?

Нормалният бизнес в конкурентна среда никога не е спокойно занимание. Той е една ежедневна война, която не всеки е склонен да води и да поема съответните рискове, следващите един след друг успехи и спадове, атаки със средства често на ръба на закона. Но това е така навсякъде в нормалния капиталистически свят.

В политиката е подобно, но по-ирационално и с по-непредвидими резултати. Влизам в политиката, защото търпимостта ми към ежедневните манипулации, откровени лъжи и глупави решения се изчерпа. Трябва повече хора, доказали се в реалния бизнес, да се ангажират политически за да внесат дух на разум и предсказуемост.

Има ли известна авантюра в това Ваше решение?

Всяко ново начинание в бизнеса е поемане на риск, може да се нарече донякъде авантюра. Но не съм предприемал действия, които да заложат на карта финансовата стабилност и цялостното развитие на управляваните от мен фирми. Сега действам по подобен начин - рискувам си времето, някакви средства, възможно е дори доброто име. Приятели ми казваха, че имат твърде високо мнение за мен, което не съответства на представата им за политик. Надявам се да променя малко имиджа на политиците, а не да разруша моя личен.

„Сиела" е една от фирмите, които участват в изграждането на базовите компоненти на електронно правителство. Кога електронното правителство ще е факт?

Министерството на Транспорта и информационните технологии прие изцяло изпълнението по първия и основен лот, който ние изпълняваме. Ако всички направят това, основният етап към изграждане на електронно правителство ще е извървян. Забавянето при изграждането на електронно правителство е поради две основни причини - липса на воля в управляващите за внедряването му и съпротива от средните и по-ниски нива на администрацията. Досега се наслушахме на обещания, включително от ГЕРБ, че електронното правителство е приоритет, че ще се създаде специално министерство, че ще има стабилно финансиране. Оттогава минаха четири години и единствените средства са от евро фондовете, а административната структура беше пришита към Министерство на транспорта.

Защо бюрокрацията се съпротивлява е ясно за всички - след внедряване на електронното управление няма да минава дребната корупция и ще има пълна проследимост на извършената от всеки чиновник работа. Наложително е да се предприемат няколко несложни структурни промени - да има обособено министерство на електронното правителство и към него да минат всички регистри.

С назначаването на министър на електронното правителство президентът направи първа стъпка във вярната посока. Нещо, което се прави във всички напреднали страни с развито електронно правителство, е да се централизира управлението на основните регистри на държавата и да бъдат присъединени към средата за обмен на данни и документи. Освен това чрез изграждането на стабилна организационна структура на равнище министерство няма да има размиване на отговорност между отделните министерства.