В обезлюдените габровски села може да се произвежда биологичен пчелен мед
В обезлюдените габровски села може да се произвежда биологичен пчелен мед / Дарик Габрово

Мед, произведен в района на село Орловци в пчелин със 60 кошера, бе представен на Еко-базара в Габрово. Кошерът е сертифициран като биологичен. Продукцията се реализира изцяло на българския пазар.

Производителите не участваха в протеста на колегите си само заради поканата на общината за инициативата на площад „Възраждане". Те обаче подкрепят исканията на колегите си изцяло, макар в Габровския край няма масово измиране на пчелни семейства, защото няма и големи площи със слънчоглед, рапица и други насаждения, които се третират с пестициди.

Пчелинът в Орловци тази пролет изгубил около 20 кошера, които били разрушени от урагана миналия месец. Производителите  споделят мнението, че районът е удачен за развитие на този бизнес и изоставените от хората градини и ливади са предимство за производството на биологична продукция. За разлика от други места в страната, където пестицидите буквално убиват пчелните семейства.

Така опустелите габровски села биха могли отново да се върнат към живот, а хората да си създадат поминък, от който няма да забогатеят, но ще преживеят. Трябва обаче много труд и много да се чете и знае. Освен използването на пестицити,  за измирането на пчелите допринасят и някои недобросъвестни пчелари, които бързо се отказват от начинанието, изоставят кошерите, пчелите се разболяват и измират, а другите крадат от меда и така се разболяват и те.

Макар и много скъп като труд и усилия, българският мед не е скъп. Производителите  правят сравнение със стойността му в Нова Зеландия където 1 килограм  се продава за 200 долара, а нашият е доста по-хубав. И сравнявайки своя труд, с този на пчелата, припомнят  една притча. Пчелата и мравката спороли коя е по-работлива. Мравката настоявала, защото и в приказките се разказва за пословичното й трудолюбие. А пчелата отвърнала: „Да ти работиш много, но само за себе си". Наистина, пчелата работи много за човека и всичко, което произвежда тя,мед, пчелен прашец, прополис - всичко е полезно. Дори морът от пчелите е полезен. Когато те измрат, със спирт се прави извлек, който лекува ревматизъм.