Успение Богородично е!
Успение Богородично е! / netinfo
Днес е Успение Богородично. Своя храмов празник отбелязват Батошевският и Соколският манастир.

Денят започва с отслужването на Света литургия, а по-късно в светата обител край Батошево ще бъде раздаден курбан за здраве.

Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица.

Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва. Богородица (на латински: Virgo Maria – Дева Мария) според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Тя е една от най-почитаните светци, особено в православието и католицизма.

Четири големи празника са свързани с Мария - майката на Иисус - Рождество Богородично, Въведение Богородично, Благовещение и Успение Богородично.

Образът на Дева Мария - Богородица е един от най-вдъхновяващите вече повече от две хилядолетия иконописци, художници, поети, композитори. Тя остава завинаги като представата за съвършенството и най-прекрасното в жената. А името Мария (Мириам) не само едно от най-популярните женски имена, но и символ на любов и саможертва.