Тролейбусният транспорт в Габрово - за и против
Тролейбусният транспорт в Габрово - за и против / 100 вести

Утре ще се проведе извънредно заседание на Общински съвет - Габрово, което ще разгледа предложението на групата общински съветници от левицата за организиране и провеждане на първия след 1989 г. местен референдум, свързан с бъдещето на тролейбусния транспорт в града.

Това припомня във водещата си статия вестник "100 вести".

На 28 май 2015 г. ОбС взе решение за закриване на тролейбусния транспорт в Габрово, в резултат на което левицата внесе предложение за провеждане на референдум с въпрос:

„Желаете ли да се развива електротранспортът в Габрово чрез закупуване на нови тролейбуси?“.

На 25 юни ОбС взе решение да бъде демонтирана тролейбусната мрежа и токоизправителните станции за около 1,686 млн. лева, с които да се покрият стари задължения на общинския превозвач. Днес вестник "100 вести" предлага три мнения по темата за тролейбусния транспорт - двама екскметове и един народен представител.

"Не бива да се унищожава нещо, което не е реализирано докрай", смята Недко Недков, кмет на Габрово през периода 1979 - 1983 г.

"На съоръжения с живот на експлоатация над 50 години трябва да се гледа стратегически", казва Николай Дачев, кмет на Габрово от 1995 до 1999 г.

"Много жалко, че темата за градския транспорт се политизира", коментира Цветомир Михов, народен представител от ГЕРБ.

Кадрите в провинцията са по-добри от тези в София, е категоричен Николай Сираков, областен упревител на Габрово. Аз не желая Северен централен район да бъде третиран като изоставащ, защото това демотивира всички.