Три коледни изложби в Дома на хумора и сатирата
Три коледни изложби в Дома на хумора и сатирата / netinfo

 

В навечерието на най-светлия празник - Рождество Христово - в зала 7 на Дома на хумора и сатирата ще се открият последните изложби за изтичащата 2011 година. По традиция те са отредени за творчеството на малките художници на Габрово - възпитаниците на детските школи по изобразително изкуство.

В своята коледна изложба 20-те млади таланти от Детската школа „Енкаустика" с ръководител Румен Трифонов ще покажат 40 свои творби, изпълнени в изключително интересната старинна техника и много разнообразни по жанр - фигурални и абстрактни композиции, пейзажи, портрети, натюрморти, икони, коледни сюжети. Художниците са на възраст от 6 до 18 години, имат дългогодишен опит с участия в редица конкурси и изложби и са лауреати на десетки отличия.

Другата коледна изложба е на децата от Сдружението по изкуства при читалище „Априлов - Палаузов 1861" с преподавател Ема Вертерова. 20-те възпитаници на талантливата габровска художничка ще покажат 35 свои рисунки - своеобразен преглед на най-доброто, което са сътворили както в заниманията си през учебната годината, така и през свободните дни на лятната ваканция.

Малките художници ще имат възможност да научат как са се поздравявали за Коледа техните прабаби и прадядовци. За тях и за всички габровци домакините от Дома на хумора са извадили от музейния фонд „Хумор на народите" интересна колекция от 50 коледни поздравителни картички от началото на 20. век. Тя е дарена на Веселата къща от немския фотограф Ернст Фоланд - основател на фотографската агенция "Woler Ernst" и участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Старинните картички се отличават с романтични сюжети и пренасят зрителя във времето на черно-бялата и оцветената фотография. От тях може да се получи и информация за живота в началото на миналия век - каква е била модата в дрехите, какви подаръци са се разменяли, какви пожелания са изпращани, как са се украсявали коледните елхи, как са  посрещали празника в семейството.

Коледните изложби ще бъдат открити на 15 декември в 17.30 ч. в рамките на последния за годината „весел четвъртък". Специални поздрави за участниците и гостите ще поднесат танцьорите от  мажоретния състав „Смехоранчета" при НЧ „Св.Св. Кирил и Методий 1928", кв. Бичкиня с ръководител Виктория Петрова.

Изложбите ще останат в зала 7 на Дома на хумора и сатирата до края на м. януари 2012 г.