Община Дряново, Клуб Дебати
Община Дряново, Клуб Дебати / Община Дряново

Обучение на тема "Програма Дебати - занимателна и интелектуална игра" преминаха ученици от IX-ти до XII-ти клас при СУ "Максим Райкович". Мероприятието се проведе на 4-ти и 5-ти февруари в Хижа "Бачо Киро", Дряновски манастир. Основна група на тренинга бяха ученици членове на Клуб „Дебати” към дряновското средищно училище. Клубът е сформиран в началото на учебната 2016/2017 година и работи по проект на МОН „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични  знания, умения и компетентности.”/Твоят Час/

Целта на тренинга бе да се формират знания, относно ефективно участие в дебат, да се изградят  нагласи за критично мислене, публично представяне, аргументация и защита на тези. Методът на обучението бе  тренинг - учене на база собствен опит и опита на другите, чрез интерактивни игри, беседи и дискусии.

В рамките на тренинга, учениците разработиха теми, свързани със собствените им проблеми: взаимоотношения родители-деца, обучението в училище, приятелството, тормоза над деца, любовта и др. Организирани бяха два дебата, формат „Карл Попър” /трима срещу трима/.    

Проведеният тренинг бе доказателство, че неформалното образование стимулира и мотивира младите хора да се усъвършенстват и да бъдат успешни. Партньорството на Община Дряново, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни непълнолетни и СУ „М.Ракович” ще продължи, чрез организиране на съвместни събития, полезни за родители, учители и ученици.

Ето и отзиви на някои от участниците:

Мирослав Стойчев - ХІІ клас: „Моите впечатления са, че тренингът е ефективен метод на обучение, който създава приятна атмосфера и съчетава добре работата със забавлението. Определено научих много и бих искал подобни занимания да се провеждат по-често”.

Аврора Славова - ІХ клас: „Обучението беше полезно, запознахме се със същността на дебата, обсъждахме авторски речи, имаше развлекателни игри. Цялата обстановка бе приятна. Ако има други обучения бих се включила с голямо желание”.

Пламен Димитров - Х клас:  ”Искам да благодаря, че бях поканен  на това обучение. За мен всичко беше много интересно. Радвам се, че имах възможност да участвам в дебат,научих и за кръстосания разпит и за много други теми.Намерих и нови приятели. Мисля,че ако има следващи обучения трябва да бъдат три дена.”