Томислав Дончев говорил спокойно с протестиращите, преди ексцесиите
Томислав Дончев говорил спокойно с протестиращите, преди ексцесиите / Dariknews.bg

Томислав Дончев е бил в блокирания преди две нощи парламент, тръгнал си пеш и говорил с протестиращите. Това стана ясно от негов разказ в студиото на бТВ в предаването "Тази сутрин".

"Тръгнах към 20:30 часа пеш. Парламентът беше отцепен, вдигнах лентата, озовах се сред протестиращите, те искаха да знаят какво е станало в бюджетна комисия, разказах им, после си тръгнах. Не съм забелязал нито агресия, нито "блеснали погледи". Последните серии от сериала ги гледах от къщи", сподели Томислав Дончев.

Според него излизането с автобус от парламента показва, че е имало желание някой да бъде скрит. "Аз излязох с лицето си. Тъжно е когато един политик трябва да има такива бариери от "народната любов". Полицейската тактика не е най-интересното нещо. Характерното за протеста беше неговия мирен характер. От няколко дни той не е толкова мирен. Лошото е, че има още едно разделение между политици и хората", оцени Дончев.

Заседанието на парламента, при обсъждането на актуализацията на бюджета, приличало на семинар за публични финанси. Десетина човека в залата разбирали какво става, е мнението на бившия министър. Според него е нужно да има "превод" на разбираем език, за да стане ясно какво се има предвид с актуализацията на бюджета. Дебатът в парламента на даден етап е станал прекалено професионален и малко хора в България са успели да разберат "замерянето с цифри".

Заемът, който беше изтеглен от правителството на ГЕРБ е възстановен от Европейската комисия през март. Той е взет, за да се плати на земеделските производители. Два месеца по-късно Комисията го е възстановила. Дончев не коментира твърдението, че заемът реално продължава да виси към банките, от които  е взет.

50% от дългът, който правителството на Орешарски иска да изтегли е "мъгла", не е ясно какво става с тези пари, заяви Дончев.

Дефицитът е една от темите, които е важно да бъдат засегнати, счита той.

"Не мога да приема думите, че не е страшно дефицита да надхвърли 3%. Европейската комисия спира европейското финансиране, ако се надхвърли 3% дефицит", алармира Дончев. "Всеки дефицит означава, че се генерира по-голям дълг", припомни той.