Таня Христова: Шипченската епопея е урок за саможертвата като единствен възможен избор
Таня Христова: Шипченската епопея е урок за саможертвата като единствен възможен избор / Радослав Първанов

Кметът на Габрово Таня Христова отправи приветствено слово към официалните лица, гостите на града и габровци по време на Тържествената проверка по случай 138 години от Шипченската епопея.

В словото си тя акцентира върху подвига на бранителите и значението на боевете на Шипка не само от исторически поглед, а като светини на колективна памет за самоосъзнаването на всеки българин:

С вас не можем да пътуваме във времето към тези, които защитиха прохода и извоюваха свободата ни! Но можем да бъдем тук, да ги почетем, да ги удостоим с правото да бъдат неотменна част от народната памет и свели глави, да бъдем мислено с тях – хилядите именни и безименни герои... Защото Шипченската епопея, освен храна за националната ни гордост, е урок за саможертвата като единствен възможен избор и нравствено послание за превъзмогване на себе си в името на Свободата. ...

Днес битките са други, но не трябва да забравяме, че те също пишат история. Те също изпитват нашата храброст, достойнство, отговорност, доблест и вяра, които не е нужно да търсим някъде далеч, защото вече са ни дадени от предците ни и наред с духовността и образованието, са достатъчен капитал, за да създаваме заедно желаното бъдеще за страната ни. ...

И когато за миг забравим, че всеки ден пишем история или позволим на суетата да ни превземе, Шипка ще е там – високо, като фар, който винаги ще ни показва вярната посока, за да продължим единни по пътя – този на вярата в доброто и благоденствието на България! Бог да благослови свободна България!“.