Среща на председателите на съдилища-модели и партньори в Трявна
Среща на председателите на съдилища-модели и партньори в Трявна / Дарик Габрово, архив

Електронното правосъдие ще е в центъра на дискусиите на председателите на съдилища-модели и съдилища-партньори по проекта „Усъвършенстване на работните процеси в съда" на срещата им на 29 и 30 юни в  гр. Трявна. Ще бъдат представени портал за отдалечен достъп до електронни папки на дела, данни от доклада на работната група на Висшия съдебен съвет за унифициране на интернет-страниците на съдилищата, електронни инструменти за осъществяване на е-правосъдие.

Това е четвърта поред среща на председателите на съдилища-модели и съдилища-партньори в рамките на тригодишния проект (януари 2010 - 2012 година ) на Сдружение „Програма за развитие на съдебната система" (ПРСС), финансиран от Фондация „Америка за България". Очакват се да участват 105 представители на 61 съдилища от цялата страна, представители на Министерството на правосъдието, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), Върховния касационен съд и на Националния институт на правосъдието, гости от чуждестранни мисии, акредитирани в България.

В дневния ред на дискусиите още в първия ден са измененията в Закона за съдебната власт: статут на съдии, прокурори и следователи; електронно правосъдие; отчитане натовареността на магистратите. По темата ще говори заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова. Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество" - София ще говори за програмното бюджетиране в съдебната система.

Девет съдилища предстои да бъдат обявени днес за „съд-модел" по План 2 на специална церемония в първия ден на срещата:  Административен съд- Разград, Административен съд - Русе, Административен съд - Ямбол, Окръжен съд - Варна, Окръжен съд - Враца, Окръжен съд - Добрич, Окръжен съд - Смолян, Районен съд - Благоевград и Районен съд - Чепеларе.