Снимат филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила
Снимат филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила / Етнографски музей на открито „Етър”

Екип на режисьора Георги Михайлов снима филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър". Продукцията е предназначена за голяма телевизия и е част от поредица, посветена на кулинарни теми с отношение към етнографията и културата на местните общности.

От думите на Георги Михайлов става ясно, че напоследък в цяла България има бум събития, които представят бита на народа в миналото.

Снимат филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила
netinfo

„Вече има много кулинарни празници, с основен акцент - продукти по старовремски технологии. Днес ги наричаме „еко" и „био", но преди десетилетия бяха част от ежедневието на хората".

Ваня Богданова, репортер от екипа е убедена, че чужденците проявяват интерес към начина на производство на пестил.

„Вие бихте ли гледали как се прави швейцарски шоколад?", риторично пита тя и допълва:
„Най-вероятно на швейцарците ще им е интересно как се прави пестил".

Теодора Минчева от Русе също снима по време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър". Нейните кадри няма да конкурират заснетите от режисьора Георги Михайлов. Теодора снима любителско видео с телефона си.

Снимат филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила
netinfo

„Аз съм селско чедо и всичко това ми е познато. В нашия край също правим пестил от сливи. Технологията е същата. Харесвам идеите да се възстановят традициите и децата ни да знаят какви са били родните занаяти".

Макар че държи кебапче, балканджията Георги Георгиев от габровското село Мечковица споделя, че преди това е ял пестил. Купил си още в първия ден от празника в ЕМО „Етър", а заедно със семейството си и днес е решил да дойде в музея.

Снимат филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила
netinfo

„Навремето във всяка къща имаше сушило. От сливи се правеха много продукти. Беше традиционен поминък до времето на колективизацията", спомня си той.

Посетителите на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър" са дегустирали прилично количество от продукта.

„Вчера свърши целия мармалад, а ширата също много се харесва", споделя впечатленията си леля Райна, която бърка сместа в тавата, върху пиростията пред Часовниковата кула в ЕМО „Етър". След като се сгъсти тази смес се поставя в медник и се разстила върху дъски, след което се суши в сушилото или на слънце.

Снимат филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила
netinfo

Кошница, пълна с есенни плодове и зеленчуци, като символ на пословичното българско трудолюбие връчиха хората от капанското село Паламарци на Етнографския музей на открито „Етър". Групата пристигна за участие в Празника на пестила и все още е под влияние на емоциите от отбелязването на Деня на независимостта - 22 септември.

„Тук сме като едни независими и достойни българи, заедно с Вас и до Вас. Благодарим, че ни направихте част от святото дело - да съхранявате българските традиции".

Капанската група подари на Етнографския музей на открито „Етър" книгата „На капанска софра" с рецептите на Тодор Ганев и книга за село Паламарци, която представя културата на капанската общност от това малко населено място.

Снимат филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила
netinfo