Севлиево трябва да е чист, независимо дали има Наредба или не
Севлиево трябва да е чист, независимо дали има Наредба или не / DarikNews.bg, архив

Няма съмнение, че е в обществен интерес в община Севлиево да се предоставя услугата сметосъбиране и сметоизвозване, защото това отличава добре поддържания град. Така депутатът Йордан Стойков коментира казуса с върнатите от областния управител за повторно разглеждане наредба за администрирането на местните данъци и такси и план-сметката за сметосъбирането и сметоизвозването. Информацията е цитирана от bsp-gabrovo.com.

Ясни правила и точни числа са задължителните изисквания, за да функционира системата със събирането и извозването на боклука перфектно, убеден е Стойков.

През 2013 г. най-големия работодател в региона „Идеал Стандарт Видима“ обжалва пред съда и наредбата на ОбС Севлиево като незаконосъобразна.

„Д-р Памукчиев, твърди, че тъй като миналата година не е обжалвана план-сметката за извършването на услугата „Чистота“ на територията на община Севлиево, тя може да бъде приложена сега. Смятам обаче, че на председателя на ОбС му прилича да знае, че план-сметката не е индивидуален административен акт и не подлежи на контрол от съда. Органът, който контролира изпълнението на план-сметката и разходването й е Сметна палата. И аз не се съмнявам, че Сметна палата ще изпълни това свое задължение“, коментира Стойков. Според него методиката за изчисляване на такса „смет“ няма действие през 2014-та, защото е отменена от ВАС. И защото план-сметката, която е част от тази наредба, не може да бъде приложена към новата година. Сметката е неприложима, защото в нея са заложени плащания, които не са актуални през 2014-та. Община Севлиево, като собственик на депото за отпадъци, е длъжна да превежда на РИОСВ Велико Търново ежегодни отчисления за тон депониран отпадък. Сумите са различни за всяка година, като нарастват. През 2012 г. Общината е трябвало да превежда по 9 лв. на тон депониран отпадък, през 2013 г. – 15 лв. за тон, а през 2014-та е предвидено да се превеждат по 22 лв. за тон. Точно тази разлика прави неприложимо използването на старата план-сметка.

„Мисля, че на първо място общинската управа трябва да влезе във връзка с областния управител, който да направи компромис и да не обжалва в съда законосъобразността на наредбата на ОбС за такса битови отпадъци. Ако това не бъде направено и областният управител обжалва в съда, ще влезем отново в безсмислени правни спорове, в които недоглеждането, лошата преценка и неразумно подготвено предложение на Общината да стане причина за проблеми, които в крайна сметка рефлектират върху чистотата в града. Задължително е кметът на общината и председателят на ОбС да използват дадения им от ЗМСМА двуседмичен срок, за да постигнат споразумение с областния управител и не бъде изправено Севлиево пред заплахата да не бъде почистено“, каза Стойков.