С кампанията  „Яко е да си еко отбелязваме 25 години от създаването на НПЦБ
С кампанията „Яко е да си еко отбелязваме 25 години от създаването на НПЦБ / НПЦБ

Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан" се включва в образователно-информационната кампания „Яко е да си еко 2" на Министерството на околната среда и водите - Покори Мальовица и Райското пръскало с Боян Петров.

Това е втора част на изключително успешно преминалата кампания на МОСВ „Яко е да си еко", като този път е насочена към по-големите. В нея ще се включи зоологът от Националния природонаучен музей към БАН и известен алпинист Боян Петров. Заедно с министъра на околната среда и водите - Ивелина Василева, той ще поведе два масови похода - до връх Мальовица в Национален парк „Рила" и до най-високия постоянен водопад в България - Райското пръскало, в Национален парк „Централен Балкан".

Изкачването до връх Мальовица ще се проведе на 11 септември, като сборният пункт за желаещите да се включат е 9 часа на поляната пред Централната планинска школа „Мальовица". Тръгване по маршрута в 9:30 часа.

Второто изкачване - до водопада Райското пръскало е планирано за 2 октомври. Инициативата е в рамките на тържествата по случай 25-ата годишнина от обявяването на Национален парк „Централен Балкан". Сборният пункт ще е в 9 часа в местността „Паниците" над Калофер. Тръгване по маршрута - 9:30 часа.

На предстоящите изкачвания са поканени всички над 6-годишна възраст, които се чувстват достатъчно подготвени за покоряване на набелязаните цели. Продължителността на преходите е между 4 и 7 часа.

Пригответе си удобни туристически обувки, между 20 и 40-литрова раница, яке за вятър и дъжд, слънчеви очила, шапка за слънце и вятър, сандвичи и достатъчно течности. За повече сигурност е добре да си направите и планинска застраховка. Подробна информация за маршрутите ще бъде дадена допълнително. При преходите е осигурено участието на планински спасители и рейнджъри от двата национални парка.

Припомняме, че първата част на екокампанията „Яко е да си еко" беше насочена към изграждане на екологично мислене и любов към „зелената" идея сред подрастващите. Част от нея бяха шестте екоспектакъла в Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас, Враца и София, в които актьорите Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков представиха по атрактивен начин темите за отпадъците и чистотата на въздуха пред над 3 200 деца от цялата страна. В хода на кампанията се състоя и „Зелена олимпиада", в която тази година на екологични теми се състезаваха рекорден брой ученици - над 7 000.

Предизвикателството „Райско пръскало" обещава докосване до впечатляващата природа на най-големия резерват в Парка и в Стара планина - „Джендема". Той обхваща целия водосбор на Бяла река, заключен между върховете Ботев и Равнец, както и горното течение на река Тунджа и ждрелото на река Тъжа в Стара планина. Резерватът е обявен за биосферен в рамките на програмата на UNESCO „Човекът и биосферата". „Джендема" е един от най-големите и най-недостъпните резервати в България и на Балканския полуостров. Дълбоките тесни каньони, шеметните пропасти, шилестите скали спират дъха и внушават заслужено уважение и страхопочитание към това невероятно природно чудо.

В тази непристъпна крепост природата ревниво е скрила образци от естественото си великолепие. Истинското богатство тук са девствените гори. По-голямата част от тях са букови или смесени, а възрастта им е между сто и сто и петдесет години. Тук човек може да помечтае за далечните времена, когато светът е бил див, но може би по-близък и по-добър.

Тук ви очаква същински земен рай - Райските скали, с гостоприемната хижа „Рай" и най-високия български водопад - Райското пръскало, с височина на пада - 124,5 м. Водопадът извира от „вечната пряспа" на връх Ботев, наричан от местните хора и Юмрукчал.

Впечатлен от величието на природата, човекът е нарекъл това място „джендем" (букв. ад), но то е рай за дивите обитатели - едрите хищници, великолепните благородни елени и предпазливите диви кози, грабливите птици.

Докоснете се до това райско място! Включете се в приключението „Яко е да си еко 2" - чудесен начин да отбележим заедно 25-годишнината от създаването на защитената територия „Централен Балкан".