Протести в Трявна
Протести в Трявна / netinfo
 Работниците и служителите на „ЕМКО“ ООД - Обособено производство – площадки гр. Трявна и с. Белица, проведоха протест и обвиниха държавата, че е организирала унищожаването на дружеството. В отворено писмо, разпространено до медиите се казва:

„Уважаеми представители на медиите,

Искаме да Ви запознаем с мащабната организация от страна на държавни органи по унищожението на един от най-големите български производители и данъкоплатци – дружеството ЕМКО – гр. София.

На 25.07.2017 г. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет прие решение за спиране на издадените на „ЕМКО“ - Лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, както и Удостоверения към него.

Главна дирекция „Национална полиция“ към Министерство на вътрешните работи започна производство по отнемане на разрешенията за производство и за търговия, издадени на дружеството. Районно управление на МВР – гр. Трявна от своя страна започна производство по отнемане на всички, издадени от тях разрешения на дружеството.
 

Кметът Захариев: „Заставам зад работниците и служителите от военния завод в Трявна"


Отнемането на всички лицензи и разрешения по същество забранява всякаква производствена и търговска дейност на „ЕМКО“ ООД, което води до закриване на специалното производство, в т.ч. и на предприятията на територията на град Трявна и село Белица, освобождаване на работници и служители и оставяне без препитание на повече от 1000 семейства.

Дружеството е жертва на целенасочена и контролирана атака от страна на всички държавни органи, целяща унищожаване на един от най-големите икономически субекти в България. „ЕМКО“ ООД дава препитание на над 1000 служители в няколко града, редовно плаща възнаграждения и реални осигуровки на своите работници и служители, успешно развива своята дейност и осигурява работа на десетки фирми, чиято дейност е съпътстваща тази на дружеството.

Унищожаването на предприятие от такъв мащаб ще доведе до невъзможност за изпълнение на международни договорни задължения, загуба на работни места и до прекратяване на сериозни по своя размер постъпления в държавния бюджет. Не на последно място – до нанасяне на клеймо върху името „България“ на утвърдени пазари в областта на специалното производство."

Организатор на протеста е Инициативна група на работници и служители на „ЕМКО“ ООД – Обособено производство – Трявна. Целта, която бе обявена „Изразяване на протест срещу отнемане на лицензите и разрешенията за производство и търговия на „ЕМКО“ ООД и защита на работните места на работниците и служителите на дружеството."