Първо място за ученици от СОУ „Отец Паисий”  Габрово в национален конкурс
Първо място за ученици от СОУ „Отец Паисий” Габрово в национален конкурс / netinfo

 Нелита Красимирова Иванова и Стефани Великова Великова от 6 „а" клас на СОУ „Отец Паисий" завоюваха престижното първо място в конкурс от Националния ученически празник „За хляба наш...". Състезанието е сред дейностите, включени в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката за настоящата учебна година.

Целите на ежегодно провеждания конкурс са да се разширят познанията за производството и значението на хляба, да се запознаят с традициите и обичаите, свързани с хляба и хлебните продукти, както и да се повиши интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност.

  Ученичките, под ръководство на своите преподаватели Румяна Тунева и Евдокия Николкова, издириха и описаха традиции и обичаи, свързани с производството на хляб в Габровския регион. В уникално изработения албум те включиха и народни мъдрости за насъщния. В отделен раздел Нелита Иванова се представи и със свое лично творчество по определената тематика. Албумът бе богато илюстриран.

Фотографиите представят както „пътя" на хляба в миналото, така и снимки на двете момичета в автентична обстановка. Проученото за Хляба - храна и символ в Габровския регион момичетата споделиха със своите съученици и заедно с тях приготвиха трапеза за Бъдни вечер, на която присъстваше и традиционен обреден хляб. Информацията и снимките за албума са подготвени с любезното съдействие на директора и уредниците в Архитектурно- етнографски комплекс на открито „Етър" - Габрово и много информатори.

„Даже и да нямаш нищо, даже и да си сам, не забравяй, че от хляба никой не е по- голям" е посланието, отправено от Нелита Иванова към всички нас.