През февруари ясна съдбата на газификацията в Габрово
През февруари ясна съдбата на газификацията в Габрово / netinfo
През февруари ясна съдбата на газификацията в Габрово
24821
През февруари ясна съдбата на газификацията в Габрово
  • През февруари ясна съдбата на газификацията в Габрово

До средата на февруари ще има яснота по въпроса за газификацията на Габрово, каза за Дарик кметът Томислав Дончев. Следващата седмица Върховния Административен съд ще излезе с решение по жалбата на Общината от юни миналата година във връзка с решението на ДКЕВР за отмяна на процедурата за вземане на лиценза на „Централ газ".  С решението си от 1 юни Комисията прие и план-график за газифициране на града до края на годината, който бе предложен от „Централ газ". Дейностите по прокарване на трасето трябваше да започнат най-късно през септември, а планът да бъде изпълнен до 31 декември. Решението на ВАС трябва да бъде публично оповестено в срок от един месец.

 Днес Дончев ще изпрати писмо до ДКЕВР, в което ги уведомява, че за половингодишния период в Габрово не се случило нищо по отношение на газификацията. „Надявам се ДКЕВР също да излезе със свое становище", каза Томислав Дончев. Ако бъде отново отнет лиценза на „Централ газ", предстои да бъде проучен инвеститорския интерес. Дончев обаче изрази съжалението си, че заради поредицата съдебни битки са пропуснати последните две години и възможността Габрово да бъде газифициран.

"Централ газ" е смесено частно-общинско дружество, в което Община Габрово държи 33,54%, а останалите дялове са собственост на швейцарската компания SOLBY.SA.Ltd. Миналата година са правени опити за привличане на "Центр нефт газ строй", но сделката пропада. Въпреки неколкократните му опити, градоначалникът досега не е успял да се свърже с ръководството на швейцарската компания.

При благоприятни решения на ВАС и ДКЕВР тази година може да се сложи край на продължаващата вече девет години сага с газифицирането на Габрово.

 

Повече чуйте от интервюто с Томислав Дончев в прикачения файл