Преференцията е дар от страна на властимащите към обикновените хора
Преференцията е дар от страна на властимащите към обикновените хора / 100 вести

Теми от вестник "100 вести" днес:

Ще избираме депутати от 25 партии и коалиции, бюлетините от преференциите ще се броят по два пъти. 18 партии и 7 коалиции останаха за изборите. Листата би могла да бъде пренаредена от избирателя, ако някой кандидат в нея получи повече от 7 процента преференции от броя на гласувалите за съответната партия или коалиция в съответния изборен район. На евровота преференцията беше 5 процента.

Преференцията е дар от страна на властимащите към "обикновените хора".  Не че в политиците, тези „орачи“ и „копачи“ на полето на общественото благо, има нещо необикновено. Но така си върви „приказката“ у нас - едните са избиратели, тоест „обикновени хора“, а другите са се сдобили с власт и това ги изважда от ежедневните категории. Някак ревниво тръгна историята с преференциите. Преди 7 години за първи път избирателите получиха височайшето благоволение да могат да пренареждат листите по време на избори. Но едно е да имаш право на нещо, съвсем друго е да можеш да го упражниш. През 2007 г. прагът на преференцията се оказа толкова висок, че директно я обезсмисли. Както се казва, всяко зло за добро, защото точно заради невъзможността да се реализира преференциално гласуване тогава България изпрати няколко наистина достойни личности в Европейския парламент. На първо място, разбира се, имам предвид Биляна Раева, която беше част от групата на либералите в ЕП и която изпълни със смисъл позицията евродепутат. Но ако се беше реализирала възможността за преференциално гласуване, едва ли сега щяхме да говорим, че България е имала евродепутат със запомняща се дейност в страната и в ЕП.

България е особен случай в Европа: промяната през 1989 г. дойде без масово ликуване, а верни на Кремъл политици има и днес. Чак сега българите започват да се борят за истинска демокрация, пише М. Бернат в „Дер Щандарт“.