Повече от 2 500 000 лв. са задълженията на областната болница
Повече от 2 500 000 лв. са задълженията на областната болница / Дарик Габрово

 

Над 3 млн. лева ще са задълженията на Габровската областна болница след Нова година, прогнозира изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Нели Савчева. В първата пресконференция, дадена от новото ръководство на стационара участваха д-р Стойкова, д-р Минко Михов и началниците на трите отделения с най-добри резултати - д-р Димитър Цанков - шеф на Хирургично отделение, д-р Снежана Рашкова - на Първо вътрешно отделение и д-р Василев - на Нервно отделение. Пред журналисти бе представена подробна справка за състоянието на лечебното заведение към 19 ноември, когато бе извършена  промяна в ръководството. Тогава  в банката е имало налични 15 783 лв., в касата - 6074 лв., очакваните  от МЗ средства са били 124 000 лв., а  от здравната каса  - 736586 лв. Нужните  за заплати средства са били 550000лв.  

Задълженията на настоящия етап са   2 615 992 лв. , а просрочените  - 1 385 257 лв. След новата година към тях ще се   добавят още средствата за апаратура и ремонт на стерилизационното отделение, за разсроченото  заплащане на консумативи за инвазивна кардиология, за ремонта на рентгеново отделение и др. Пред вид тежкото състояние на лечебното заведение са проведени множество срещи с представители на министерство на здравеопазването. До този момент обаче няма готовност от страна на държавата да поеме част от задълженията. Бившият изпълнителен директор на Областната болница д-р Божидар Паралчев пред журналисти на 19 ноември каза, че стационарът е в добро финансово състояние и спомена като задължения сума от около 400 000 лв. Днес неговият заместник д-р Стойкова поясни, че вероятно той е посочил данни за първото полугодие на годината, а не към момента, което означава, че за 4 месеца стационарът е натрупал задължения над 2 млн. лева. Тя не се нае да коментира откъде се е получила тази огромна сума. Предположенията са, че за това са допринесли вложените в изграждане на инвазивната кардиология средства, в закъснялото сключване на договор с касата за дейностите в него и надеждата, че държавата ще покрие както всеки път до сега дълговете на лечебното заведение. 

По думите на д-р Нели Савчева  възможностите пред лечебното заведение в момента са увеличеване обема на дейностите и намаляване на разходите. За целта ще се предприеме нова лекарствена политика, ще се разсрочат плащанията, ще се направят административни промени и ще има смяна и политиката в сферата на работната заплата. Стилът на управление ще бъде консултативен и представител на медицинския съвет на ротационен принцип, вероятно за три месеца, ще участва в борда на диракторите и ще има съвещателен глас. Предстои да се изгради болнично настоятелство, ще се  създаде и сайт на лечебното заведение. Приоритетно ще се инвестира в инфраструктура, закупуване на нова апаратура и инвестиции в човешкия ресурс.