Още една мечка с GPS в Национален парк Централен Балкан
Още една мечка с GPS в Национален парк Централен Балкан / netinfo

 

Още една мечка с нашийник има вече в Национален парк «Централен Балкан», съобщават от дирекцията на парка. В близост до парковата граница от север, екип от Сдружение за дива природа «Балкани» е уловил над 150-килограмов мечок. Той е на възраст около 8-10 години. Мечката не е получила травми и наранявания по време на залавянето и е излязла успешно от  упойка, съобщават от екипа на Сдружението. От врата на животното е отстранена бракониерска примка. На хванатия мечок е сложен нашийник, чрез който ще се проследява неговото движение.

Целта е да се научи повече за „тайния" живот на мечките, което ще позволи по-добро управление на вида и подобряване на „съжителството" му с човека.

Събираната информация ще послужи за определяне размера на индивидуалната територия, предпочитаните местообитания, местата за почивка, зимуване и др.

Поставянето на GPS яка на мечока е дейност по проект „Подобряване на условията за едрите хищници - трансфер на най-добрите практики", който ще приключи през 2013 г. У нас проектните дейности се изпълняват в Стара планина, Рила, Пирин и Родопите, като основната цел е да се подобрят условията за дългосрочно опазване на кафявата мечка и вълка, като се намалява конфликта едри хищници - домашни животни.